30 en… dierbare herinneringen


Gek hoe dat werkt: iets niet meer hebben, maakt het bewust heel dierbaar. Op de een of andere manier is dat heel je leven zo. Of laat ik het bij mezelf houden: dat is in mijn leven altijd al zo.

Als kind speelde ik allang niet meer met die pop, maar o wee als een kleiner broertje of zusje die bewuste pop pakte om ermee te gaan spelen! Dan was het weer ineens mijn pop en mocht er geen ander aan komen. Ook na de bewuste ‘poppenfase’ weet ik nog genoeg momenten te noemen waarop ik iets dergelijks meemaakte. Het betrof toen vooral nog materiaal, een trui die ik echt niet meer paste, een hockeystick dat te versleten was om nog te gebruiken of de auto van mijn ouders die te duur werd om te onderhouden.

En ooit kom je er voor te staan; het verliezen van een dierbare. Hoe jong of oud je ermee te maken krijgt, is niet te voorspellen… de mensen binnen je inner circle zijn er gewoon. Onvoorwaardelijk en altijd. Je weet met je verstand wel dat het leven het leven is. Met alle mooie en minder mooie momenten die er nu eenmaal bij horen. Al is het op het moment dat je ook daadwerkelijk iemand verliest een rare, verdrietige en toch ook ‘mooie’ (om er een woord voor te bedenken) gewaarwording. Het gemis is er direct, het besef dat ‘het echt zo is’ druppelt langzaam binnen… Wat overigens ook direct naar boven komt, bij mij en bij anderen, zijn herinneringen. Aan de tijd van lang geleden, pas geleden, uitspraken, karaktertrekjes, gewoonten en de onderlinge grapjes. Vandaar ook mijn keuze voor het woord ‘mooi’.

Je staat stil bij wat je gedeeld hebt, de fijne dingen, de moeilijkere tijden, het leven dat je op vele momenten samen deelde. Het ene moment maakt dat dus verdrietig; er komen geen nieuwe herinneringen bij. Aan de andere kant sta je stil bij wat je hebt en hebt gehad! Zonder over mijn gevoel van gemis heen te stappen, denk ik daarom ook: célébrer la vie! Geniet van het leven, samen met alles dat en iedereen die je dierbaar is.

– Kirsten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *