9 carrièrelessen die ik leerde van Anna Nooshin


Eind mei ligt het tweede boek van Anna Nooshin in de winkels en het leek me daarom een mooi moment om nog even haar debuut On Top in het zonnetje te zetten. Want hoewel dat het enige boek is dat ik ooit gepre-ordered heb, moet ik eerlijk bekennen dat ik het pas net uitgelezen heb. Dat ligt overigens niet aan On Top, want dat las als een trein, nee, het moest even wachten tot ik andere boeken uitgelezen had.

Tijdens het lezen heeft Anna me zeker weten te inspireren. Haar vlotte schrijfstijl, haar humor en het feit dat ze af en toe geen blad voor de mond neemt verrasten me aangenaam. Dat gecombineerd met een interessant en onderhoudend verhaal, geïllustreerd met veel persoonlijk beeld, bleek een garantie voor succes.

Zoals vrijwel alles wat Anna aanraakt een succes wordt, zou je denken. Maar als je dat denkt, dan heb je het boek niet gelezen 😉 . Anna’s (soms hilarische) mislukkingen in haar jonge carrière komen namelijk uitgebreid aan bod. Interessanter is echter wat ze allemaal ‘goed’ heeft gedaan tijdens haar loopbaan. Waardoor kunnen we Anna niet meer wegdenken uit het online landschap? Negen carrièrelessen uit Anna Nooshin’s On Top:

1. Piek niet op de middelbare school. Na je afstuderen is niemand geïnteresseerd in hoe populair je was, of je veel vriendinnen had en of je er altijd modieus bijliep. Maak je dus geen zorgen als je middelbare schoolperiode geen succes was. Dat succes kan beter later komen.

2. Iedereen heeft een talent, al is hij niet zo zichtbaar. Je kan niet zingen, dansen, piano spelen of tekenen. Wat kan je dan wel? Sommige mensen hebben even tijd nodig om te ontdekken wat hun talenten zijn. Want al kunnen die niet zo zichtbaar of tastbaar zijn, ze zijn er zeker wel. Zo merkte Anna, na een aantal mislukte zang- en danspogingen, dat zij een neusje voor hard werken heeft.

3. Probeer dingen uit. Je weet pas wat je kan en welke banen je leuk vindt als je het uitprobeert. Het kan dan voorkomen dat je compleet faalt in bepaalde baantjes, maar daarna ben je in ieder geval een ervaring rijker.

4. Geef niet op. Als je droombaan aan je voorbij gaat (in Anna’s geval gepaard met de opmerking ‘je bent te ambitieus’), kun je best een paar dagen verdrietig zijn, maar daarna is het zaak jezelf weer bijeen te rapen en vooruit te kijken.

5. Creëer je eigen kansen. Heb je een leuk idee? Doe er wat mee! Sommige projecten zullen falen, andere worden een succes. Je moet ze alleen wel een kans geven om daarachter te komen.

6. Laat jezelf zien. PR-bureaus mailen om je voor te stellen, naar perslanceringen en events gaan, netwerken.. zorg ervoor dat mensen je leren kennen!

7. Wees niet bang voor commercie. “Veel mensen schrikken bij het woord commercie en zien het als een naar woord, maar ik zie dat anders. Voor mij is commercie belangrijk: het laat zien dat je product wordt gewaardeerd en het zorgt ervoor dat je groots kunt dromen, denken en doen”, aldus Anna.

8. Leer van anderen. Ben je eigen baas? Denk dan even terug aan je vorige bazen en ga voor jezelf na wat je fijn en minder fijn van hun manier van leidinggeven vond. Zet de positieve eigenschappen in om zelf een zo prettig mogelijke werkgever te worden. Vraag af en toe ook feedback aan je werknemers. Hoe kijken zij tegen je aan? Kun je je daarin vinden?

9. Denk magisch. Je stuurt je eigen gedachten en die bepalen hoe je tegen het leven aankijkt. Denk daarom positief, visualiseer en focus je op je doel. Wat jij het universum instuurt, komt uiteindelijk bij je terug.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Books: The Happiness Project
March 02, 2015
Books: Achter elk gelukkig leven staat een overvolle kliko
October 17, 2014

2 Reacties

Martine
Reply 10 maart 2016

Leuk stuk, handige en praktische tips!

Daphne
Reply 8 maart 2016

Helemaal mee eens, vond dit zo'n topboek!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *