Beeldentuin Maastricht: een met de natuur


‘Heb je een rok aan?’ vraagt José van Beeldentuin Maastricht als ik mijn bus geparkeerd heb. ‘Ja’, zeg ik vertwijfeld. Het zou die dag 20 graden worden, dus ik dacht dat dat wel kon. ‘Ik vraag wel even aan mijn schoondochter of ze een broek voor je heeft. Je gaat namelijk hakken enzo he, dus de splinters vliegen in het rond.’

Daar was ik inderdaad niet op voorbereid. Op de een of andere manier was ik bij ‘beeldhouwen’ uitgegaan van modelleren met klei. Aan de slag met een steen en een beitel was niet in mij opgekomen. Gelukkig kon ik een broek lenen.

Het is een bijzondere plek, de beeldentuin op landgoed Heerdeberg. Een gezellig restaurant in herberg “bij de Paters” met een groot terras erbij, waar je uitkijkt op de tuin en de mergelhellingen. Dé plek om te lunchen, borrelen of te dineren met het gevoel je even in een andere wereld te wanen. Alle gerechten worden bereid met enkel streekproducten en er wordt alleen eerlijk vlees gegeten (de varkens van eigenaar en boer Coenraad Reinders hebben van Stichting Varkens in Nood vijf sterren gekregen vanwege de natuurlijke leefomstandigheden).

Kunstenaars uit Zimbabwe

Op een terrein aan de tuin, waar die dag ook de streekmarkt plaatsvindt, volg ik de workshop beeldhouwen onder leiding van Craigemia. Hij is een van de twee kunstenaars uit Zimbabwe, die voor een project van drie maanden in Nederland zijn. Zij geven de workshops en verkopen hun eigen beelden en die van hun familieleden. Het geld dat dat opbrengt wordt geïnvesteerd in de opbouw van hun dorp in Zimbabwe. Zo is er onder andere een basisschool gebouwd.

Craig helpt mij een steen uit te kiezen. Er liggen vier verschillende soorten, maar uiteindelijk blijkt de groene opaal het beste te hanteren voor een beginner als ik. Hij vraagt me wat ik wil maken. Ik heb niet echt een idee, behalve dat ik elegante lijnen voor me zie. Het mag een abstract beeld zijn, het hoeft wat mij betreft niet per se iets uit te beelden. Hij helpt me bij het tekenen van de lijnen en legt mij uit hoe ik de beitels moet hanteren. Dan kan ik aan de slag!

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht beeldhouwen zo leuk te vinden. Het totale plaatje klopte voor me; ik stond buiten te werken, met een natuurproduct, was iets aan het creëren. Het had een kalmerende uitwerking op me. Ik had het gevoel heel erg te ‘gronden’, terug naar de kern te gaan en daarmee een met de natuur te zijn. Het was een waardevolle ervaring, waar ik uiteindelijk ook een tastbare herinnering aan heb overgehouden. Ik heb er zoveel plezier aan gehad, dat ik het best wel vaker zou willen doen! En ook de beeldentuin, daar kom ik zeker nog eens terug.

 

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
keuken museum van de vrouw
Een ode aan de vrouw
November 14, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Wellness
Me-time! Wellnessen in Zuid-Limburg
November 11, 2017
carrehoeve Gillishof
Slow living bij Gillishof
November 11, 2017
Vriendinnenweekend
Vriendinnenweekend in Van der Valk Heerlen
November 10, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017
Naomi Luik
De EUregio verkennen | Luik lonkt
November 08, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *