De eerste zonnestralen


Ik zit achter mijn laptop te zwoegen voor bloginspiratie en het wil maar niet lukken. Buiten schijnt het zonnetje heerlijk en eigenlijk wil ik heel graag lekker aan de IJssel in de zon liggen. Maar eerst wil ik mijn blog af hebben dus verhuis ik de laptop naar mijn zonovergoten balkon. Ik zit nog maar net en meteen plopt er een blog idee naar boven. De ZON!

eerste zonnestralen

Want van de zon word ik gelukkig! Zodra de eerste warme zonnestralen de lente aankondigen merk ik dat meteen aan mijn gesteldheid. Ik voel dat ik dan meer energie krijg en word vrolijker. Niet dat ik in de winter een sikkeneurig persoon ben, maar ik denk dat ik in de winter wel last heb van een winterdip. Ik vind het vooral naar om in het donker naar mijn werk te gaan, omdat het pas laat licht wordt. Nu fiets ik om 6.30uur in het licht naar mijn werk en begint mijn dag toch wat opgewekter. Ook word ik actiever wanneer de zon schijnt. Ik spreek sneller met vrienden af en kom veel makkelijker van de bank af.

Endorfine

Uit onderzoek is gebleken dat de zon endorfine aanmaakt in je lichaam. Dat is heel fijn, want endorfine vermindert je gevoel van pijn en is betrokken bij het beloningssysteem van je lichaam. Hierdoor ervaar je aangename gevoelens.

Vitamine D

Vitamine D is goed voor de aanmaak van botweefsel en de calciumopname uit voeding in de darmen. Tevens kan een tekort ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. (Misschien veroorzaakt dat wel mijn winterdip.) Je krijgt vitamine D binnen via je voeding en de zon. Echter is zonnen de beste manier, omdat je met 10 minuten in de zon al 100 keer meer vitamine D binnen krijgt dan dat je via je voeding op een dag krijgt. En aangezien de zon in de winter minder aanwezig is, is de kans op een tekort groot. Bij je huisarts kun je je vitamine D gehalte laten prikken om te testen of je een tekort hebt. Bij een tekort kun je extra vitamine D pillen slikken. (Een handig weetje: een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht.) Gelukkig schijnt de zon weer volop dus we kunnen weer volop vitamine D aanmaken.

De ideale combinatie

Iets anders dat mij altijd happy maakt is chocolade. En laten de zon en chocolade nou de perfecte combinatie zijn om je goed te voelen! Het British Medical Journal meldde dat je af en toe een stukje pure chocolade met een cacaogehalte van ongeveer 70 procent moet eten tijdens het zonnen. Hier zitten namelijk de stoffen serotonine en cafeïne in en het maakt ook endorfine aan. Deze stoffen laten je onrust verdwijnen en zorgen ervoor dat je vrolijker wordt. In combinatie met zonlicht werkt dit als een kalmeringsmiddel en een soort antidepressivum.

Geluk is.. de zon op je gezicht, de warmte op je huid

Schoonheid in de zon

Naast alle positieve effecten in je lichaam werkt de zon natuurlijk ook positief aan de buitenkant. Want alle lichamelijk effecten zorgen ervoor dat je gelukkiger, gezonder, fitter en actiever wordt. Dat straal je ook uit aan de buitenkant en dat maakt mensen mooi! En natuurlijk krijgen we een lekker kleurtje in de zon.

Allemaal voordelen die de zon met zich meebrengt. Dus lekker die zon in. MAAR: denk eraan dat er ook nadelen aan te veel zonnen zitten. Waarschijnlijk al wel bekend, maar ik benoem het toch maar even. Smeer je goed in als je de zon in gaat en zoek ook af en toe de schaduw op. Overdaad schaadt. Maar voor nu leg ik mijn laptop aan de kant en ga ik lekker met een kleedje aan de IJssel liggen – in de zon.

– Diana

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Een nieuwe website
February 09, 2016
Tweedehands geluk
July 07, 2015
Eén kleine daad, twee geluksmomenten
June 23, 2015
kattenfilmpjes
Vrolijk door kattenfilmpjes
June 22, 2015
Neem vakantie op voor meer (werk)geluk
June 19, 2015
30 en… veel geluk
June 15, 2015
Wat gelukkige mensen goed doen
June 12, 2015
Planten: meer dan decoratie alleen
June 09, 2015
30 en.. een terugblik vol geluksmomentjes
June 01, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *