Dineren tussen de koeien


Dineren tussen de koeien. Ik had nooit gedacht ooit te kunnen zeggen dat eens te hebben gedaan. Maar ik heb het gedaan. En wat ik misschien ook nooit gedacht had, was dat ik daar kon eten in de wetenschap dat de koeien allemaal een paar weken later geslacht zouden worden. Maar ook dat heb ik gedaan.

Ik was uitgenodigd voor een openluchtdiner in de wei in het Land van Kalk, maar vanwege het slechte weer verhuisde het diner naar de stal. Een lange tafel, prachtig gedekt, bij de koeien… het zorgde voor een bijzondere sfeer. We waren te gast bij boer Bjorn Kleijnen, die de boerderij van zijn ouders in 2015 heeft overgenomen. Hij wilde het familiebedrijf graag doorzetten, maar wel op zijn eigen manier en met zijn eigen visie. Een duurzame visie, want, ondanks dat hij ook koeien zou gaan houden voor de slacht, wilde hij dat ze een zo goed mogelijk leven zouden leiden. Bij boer Kleijnen hebben koeien de ruimte, staan ze zoveel mogelijk in de wei, leven ze minstens zes maanden langer dan in de reguliere vleesindustrie, krijgen ze beter voedsel en een eigen naam. Het is ook vanwege de duurzame visie dat Kleijnen uiteindelijk alleen maar Angus koeien wil gaan houden. Deze koeien zijn unieker in Nederland, waardoor je meer kunt vragen voor het vlees en de boer zo minder koeien hoeft te houden.

Het was voor mij even moeilijk te plaatsen dat boer Kleijnen de koeien stond te kroelen en dat hij vertelde dat hij het altijd moeilijk vindt als ze naar de slacht gaan. ‘Waarom neem je dan zo’n bedrijf over?’ schoot er door mijn hoofd. Maar ik begreep ook dat daar natuurlijk meer bij komt kijken. Hij is er mee opgegroeid. Een sentiment wellicht, mogelijk zou het moeilijk voor hem zijn als het bedrijf van zijn ouders niet meer zou bestaan. En dan die visie, die spreekt mij wel aan. Want hij predikt dat hij liever mensen één stuk vlees in de week ziet eten dat duurder is en van koeien komt die een goed leven hebben gehad, dan dat mensen iedere avond in de week vlees van de supermarkt eten, waarvan je niet weet waar het vandaan komt.

Het liefst van jouw koeien

Ik at die avond – volgens mij als enige aan die hele lange tafel – heerlijk vegetarisch. Na afloop, toen het tijd was om naar huis te gaan, bedankte ik boer Kleijnen voor zijn gastvrijheid. ‘Ik hoop dat het heeft gesmaakt’, zei hij. ‘Zeker, ik heb alleen geen vlees gegeten, ik eet vegetarisch’, antwoordde ik. ‘Dan hoop ik dat je je enigszins kunt vinden in mijn visie.’ Ik knikte. ‘Als er dan vlees gegeten moet worden, dan het liefst van jouw koeien.’

Eén jaar en negen maanden eet ik nu vegetarisch, ik heb daarvoor 29 jaar vlees gegeten. Ondanks dat ik moeilijke momenten heb gekend (die worden wel steeds schaarser), sta ik helemaal achter mijn stap. Het past bij mij, bij wie ik ben en wie ik wil zijn. Omdat ik 29 jaar vlees heb gegeten en de aanloop naar de stap vegetariër te worden bij mij twee jaar heeft geduurd, begrijp ik waarom mensen vlees blijven eten. Het is dan ook om die reden dat ik geen vega-jehova ben. Waar ik wel graag aan wil bijdragen is bewustwording en inspiratie. Eet en kies je vlees bewust. Hopelijk ga je na deze blog eens vaker langs bij die boer Kleijnen bij jou in de buurt! Want: iedere stap telt.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

naomi kookschort
Koken met Rob van Dalauro
October 18, 2017
blotevoetenpark
Aarden in het BloteVoetenPark
October 15, 2017
Bibliotheek Abdij Rolduc
Grandioos genieten in Abdij Rolduc
October 13, 2017
Theater Heerlen
Het geluk van Limburg
October 12, 2017
Vakantiewoning Dormio Resort
Ontspannen in luxe bij Dormio Resort Maastricht
October 11, 2017
Pablo Delgado Dazetwo
Inspirerend: Street Art tour door Heerlen
October 07, 2017
klimpark
Grenzen verleggen in een klimpark
October 06, 2017
docfest
Docu’s kijken op Docfest
October 02, 2017
Skybar Radisson Blu
De Euregio verkennen | Hallo Hasselt!
September 29, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *