Drie doelen voor december: de aanpak


In mijn vorige blog schreef ik over mijn drie doelen voor december. In deze maand wil ik iedere week drie blogs schrijven, mijn huis opruimen en mijn eetgewoontes aanpassen. In deze blog vertel ik jullie meer over hoe ik dat ga bereiken! Ga er maar lekker voor zitten, want hij is iets langer geworden dan gepland.

De aanpak

Drie blogs voor Happy B’s

Mijn droom is dat Happy B’s groeit zodat ik meer mensen gelukkiger kan maken en om dat te bereiken is het belangrijk dat er regelmatig nieuwe content verschijnt op de website. Op deze manier komen bezoekers vaker terug en wordt Happy B’s meer gevonden in zoekmachines. Voorheen zat er geen continuiteit in het plaatsen van blogs en dat wil ik veranderen. Mijn eerste stap richting die verandering is: drie blogs per week. Ik merk nu, nadat de eerste week van december al bijna voorbij is, dat het goed is dat ik nog geen dagen heb gehangen aan wanneer die drie blogs verschijnen in de week. Want als ik ‘iedere maandag-woensdag-vrijdag een blog’ had gezegd, had ik mijn doel nu al niet gehaald. Maar nu ga ik hem voor deze week in ieder geval wel halen, ik heb er namelijk drie geschreven deze week!

Bij dit doel is makkelijk te controleren of je nog op de goede weg zit. Als je op woensdagavond nog geen blogs hebt geplaatst, weet je dat je als een speer moet schrijven en er een blog online moet komen. Ook heb je niet echt een to do list nodig om bij te houden of je drie blogs per week hebt geschreven.

Hoe kan ik mezelf dan toch helpen dit doel makkelijker te halen en voorkomen dat ik volgende week zondag binnen moet blijven en een blog moet schrijven omdat ik er die week nog niet drie heb geschreven? Plannen! Het woord waar ik een haat-liefdeverhouding mee heb. Liefde, omdat ik hou van overzichtelijke planningen en ik ze eigenlijk ook leuk vind om te maken. Haat, omdat het me eigenlijk nooit lukt me eraan te houden, in ieder geval niet voor langere tijd.

Voor komende weken dus wel een planning en die ziet er (voorlopig) als volgt uit:

planning blogs december

Op deze manier is het voor mij erg inzichtelijk wat er gedaan moet worden en voor wanneer. Ook kan ik zo lekker afvinken wat ik gedaan heb, en dat geeft een extra goed gevoel!

Mijn huis opruimen met the Minimalism Game

In principe hou ik van spullen. Ik ben niet zo heel goed in afscheid nemen van dingen die ik al jarenlang niet meer gebruik, maar die nog wel goed zijn of waar ik goede herinneringen aan heb. Toen ik op mezelf woonde had ik eigenlijk al teveel spullen en nu ik samenwoon zijn dat er uiteraard nog meer. Maar de ruimte samen is minder dan ik voor mijzelf alleen had. Resultaat: uitpuilende kasten, onuitgepakte dozen, te volle ruimtes. Het gekke is dat ik al jaren interesse heb in opruimen en ordenen. Zo heb ik al een behoorlijke tijd geleden de boeken Opgeruimd! en Het slimme organizing boek aangeschaft en ben ik al behoorlijk lang geabonneerd op de nieuwsbrief van de Huishoudcoach.

De laatste tijd ben ik verslingerd aan YouTube video’s kijken en via Beautygloss kwam ik op het YouTube-kanaal van Light by Coco terecht. Ik vind haar video’s over minimaliseren en ‘living light’ echt te gek en zij wakkerde mijn oude interesse voor opruimen en ordenen weer aan. Ik zocht meer video’s op over minimaliseren en ‘declutteren’ (=rommel wegdoen) en las ook wat leuke artikelen over die onderwerpen. Omdat ik niet wist waar ik moest beginnen met troep ruimen, stelde ik Coco de vraag hoe zij dat had aangepakt (laatste reactie). Zij adviseerde me per ruimte/kastje/lade te beginnen en wees me op The Minimalism Game. En daar heb ik vervolgens mijn doel voor deze maand op gebaseerd! 496 spullen de deur uit. Poeh hee.

Hoe ik dat tot nu toe heb aangepakt? Ik ben van de week een avond gaan opruimen en heb allerlei dingen die ik weg wil doen verzameld in een doos. Ik heb de producten opgeschreven op een lijst en erachter gezet wat ik ermee wil doen. Vervolgens heb ik ze weggegooid/weggeven/aangeboden en op het moment dat het product het huis echt heeft verlaten komt het op een aparte lijst en noteer ik wat ermee is gebeurd en wat het evt. heeft opgeleverd.

Op dit moment hebben 8 producten het huis daadwerkelijk verlaten (er ligt nog e.e.a. klaar dat naar de textielbak moet). Ik loop dus achter als je bedenkt dat je gemiddeld 16 producten per dag weg moet doen (496/31=16). Dat worden meer opruim uurtjes komende week!

gezellig huis

Mijn eetgewoontes aanpassen

Ik wil eigenlijk niet langer bijdragen aan alle verschrikkelijkheden die er met dieren in onze vlees- en zuivelindustrie gebeuren. Voordat ze worden afgemaakt worden ze mishandeld, zitten ze in te kleine hokken, zien ze nooit daglicht, worden ze vlak na hun geboorte gescheiden van hun moeder etc. etc. Daarom wil ik mijn dierlijke consumptie terugdringen, ik durf het namelijk niet aan er radicaal helemaal mee te stoppen en vegetarisch/veganistisch te worden. (Ik denk dat ik daar naartoe moet groeien.) Hoe ik dit wil aanpakken?

happy-bullet maximaal 1x per week vlees eten

happy-bullet maximaal 1x per week vis eten

happy-bullet minder kaas en overige zuivel eten

Hoe is dit de eerste week vergaan? Nou, eigenlijk prima. Ik heb afgelopen week een keer vlees gegeten, een biologische hamburger bij aardappelen en groente en ik heb gisteravond met vrienden sushi gegeten, rauwe vis dus. Vroeger at ik heel veel kaas en nu probeer ik dat te beperken tot maximaal een keer per dag. Dit is een richtlijn, want soms is het wat meer. Zo koos ik vrijdagavond voor een vegetarische pizza, maar daar zat dus wel mozzarella op (en ik had die dag al kaas op mijn brood gehad). De kaas die ik afgelopen week op brood heb gegeten was kaas van Campina BOER en LAND. Biologische kaas van Nederlandse koeien die veel in de wei lopen.

Hoe ik het verder heb opgelost? Meer groente eten, ook op brood (een boterham met pesto, tomaat en komkommer is heel erg lekker). En ’s avonds lekker groenterisotto bijvoorbeeld. Of tomaten basilicum soep. Maar ook hebben mijn vriend en ik een gehaktbal van de vegetarische slager gegeten en die vond ik erg lekker! Natuurlijk heb ik nog veel stappen te maken in diervriendelijk eten, maar hee.. het begin is er! En daar ben ik blij mee.

rijst en groente salade

Valkuilen

Wat zijn mijn potentiële valkuilen? Nou, die zie ik vooral voor mijn eetchallenge. Als je een keer extra in de week bij iemand anders eet bijvoorbeeld. Of als je geen inspiratie hebt voor een vegetarische variant op een makkelijke maaltijd. Of als ik een moment niet bij mijn doel stil sta. Hoe ik dat ga opvangen? Me zoveel mogelijk voorbereiden, dus zoveel mogelijk thuis eten, van tevoren boodschappen in huis halen voor een makkelijke maaltijd als ik geen zin heb om te koken, en bij alles wat ik eet extra stil staan bij wat ik in mijn mond stop. Op deze manier moet ik mijn valkuilen wel opvangen.

Mijn valkuil bij het opruimen zou kunnen zijn dat ik niet genoeg tijd vrij maak voor opruimen. Het kost namelijk best veel tijd, zeker als je dingen wilt verkopen (foto’s maken, advertentie op Marktplaats zetten, heen en weer mailen voor een afspraak, eventueel nog een keer die advertentie erop als het niet in een keer verkocht wordt etc. etc.). Ook spullen wegbrengen kost tijd, naar de kledingbak, of naar de Kringloop, of het grofvuil. Ik moest dus tijd gaan inruimen voor dit doel!

Qua bloggen is mijn valkuil dat ik word meegesleurd door iets anders, een leuk tv-programma dat ik eigenlijk wil zien als ik blog, of dat ik zin heb in een avondje niks doen. Maar de oplossing is simpel: het moet af. Prima als ik het programma kijk, maar dan zit ik maar tot middernacht te schrijven. Wat dat betreft moet ik een beetje streng zijn voor mezelf!

De beloning

En dan nu… waar ga ik mezelf mee belonen! Wat als ik mijn drie doelen heb gehaald? En wat als ik er twee heb gehaald en een niet? Dit vind ik best moeilijk eigenlijk. Van welke beloning word ik nou echt blij?buy less choose well

Wat ik uiteindelijk wil, is niet alleen minder spullen in huis, maar ook meer investeren in tijdloze items van goede kwaliteit. Als je het namelijk laat vier keer een tas van rond de 30 euro te kopen, kan je uiteindelijk wel ruim 100 euro neerleggen voor een wat luxere tas. Dan heb je misschien wat minder tassen om mee te variëren, maar heb je er uiteindelijk wel een goed item voor terug die jarenlang mee kan, omdat hij van betere kwaliteit is.

Afgelopen september ben ik in Milaan voor het eerst een Chanel winkel in geweest. Ik ging daar naartoe, omdat ik de oorknopjes met het CC-logo in het echt wilde zien. Ze hebben die in verschillende maten, maar de kleinste maat, waar ik mijn oog op heb laten vallen, hadden ze helaas niet. Ik weet dat er veel neppe varianten van deze knopjes op de markt zijn, maar ik vind het leuk ervoor te sparen (als ik het me goed herinner zijn ze 160 euro) en dan ‘de echte’ te kopen. Hopelijk gaan die dan heel lang mee, want dit is in mijn ogen nou echt een voorbeeld voor een tijdloos mode-item.

Daarom het volgende:

happy-bullet per gehaald doel beloon ik mezelf met 30 euro aan het eind van de maand

happy-bullet als ik alle doelen gehaald heb, rond ik dat bedrag af naar 100 euro

happy-bullet hopelijk heb ik aan het eind van de maand ook minstens 60 euro bij elkaar verzameld door de verkoop van spullen

happy-bullet dan kan ik dat geld investeren in de oorbellen en me zo belonen met een prachtige accessoire!

Week 2 van december gaat bijna van start. Ik heb weer wat meer houvast en weet weer waar ik het allemaal voor doe. Niet alleen voor die prachtige beloning, ook voor meer rust in mijn hoofd, meer succes met Happy B’s en een stap naar een diervriendelijker leven. Bedankt voor het lezen van die hele lap tekst hierboven en ik kom weer snel met een update over mijn voortgang!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Opruimen-met-Spark-Joy
Mijn eerste YouTube-video: Opruimen met Spark Joy
September 25, 2016
Een avondje rommelen
June 19, 2016
Je ideale interieur
May 06, 2016
Opruimen met Spark Joy
April 17, 2016
Thrive With Less – een documentaire
April 05, 2016
Design my life
January 06, 2016
5 favoriete YouTube-kanelen over minimalisme
May 03, 2015
Eva’s Happiness Project: energie
April 10, 2015
opruimen-met-marie-kondo
Populair: opruimen met Marie Kondo
March 15, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *