Focus op energie: de basis van succes


Deze blog is een vervolg op Energie: de basis van succes. Als je die nog niet gelezen hebt, raad ik je aan dat alsnog te doen. 

Om je energieniveau een boost te kunnen geven, moet je eerst weten waar je überhaupt energie van krijgt. Onderstaande vier elementen vormen volgens mij wel de basis van je energieniveau:

 • Voldoende en goed slapen
 • Gezond eten en genoeg water drinken
 • Genoeg momenten van ontspanning
 • Regelmatig bewegen

 
Daarbij heb ik nog wat persoonlijke aanvullingen:

 • Het gevoel van ‘getting shit done’
 • Een opgeruimde woonruimte (overal troep kost mij energie)
 • Dingen doen die je heel erg tof vindt
 • Je omringen met mensen waar je energie van krijgt

 
Voldoende en goed slapen: Met slapen heb ik eigenlijk weinig problemen. Ik val snel in slaap en maak ook goede nachten. Qua kwaliteit van slaap heb ik dus niet veel te wensen, maar op de kwantiteit moet ik wel letten. Ik draai gemiddeld nachten van 7 uur, maar ik functioneer het beste op nachten van 8 uur of langer. Het is bij mij vooral opletten dat ik niet te veel nachten achter elkaar minder dan 7 uur slaap, want dan word ik snel ziek. Een avondje vroeg mijn bed in doet dan wonderen!

Gezond eten en genoeg water drinken: Ik drink iedere dag groene thee, eet fruit en veel groente, maar toch is mijn basis niet gezond genoeg. Hoewel ik regelmatig water drink op een dag, zijn de sapjes er inmiddels ook weer ingesleten. Ook eet ik te veel en snack ik regelmatig. Om zo’n snackmoment heen voel ik letterlijk de energiedip en -piek, dus dat is iets waar ik op moet letten. Regelmatiger en beter eten gedurende de dag door. En die sapjes gewoon weer laten staan!

Genoeg momenten van ontspanning: Ik doe echt heel veel leuke dingen, maar het is soms een beetje uit balans. Er zijn weken waar ik achter mekaar activiteiten gepland heb staan en weken waarin ik vooral in en om het huis te vinden ben, bezig met werk, het huishouden, kluswerkzaamheden en mijn blog. Als ik het wat meer verdeel, zou de balans top zijn!

Regelmatig bewegen: Hmmm… bewegen. Van mijn werkplek naar het toilet en de waterkoker en weer terug, telt dat? Ok, ik fiets regelmatig heen en weer naar mijn werk, maar verder… ik heb mijn sportkleren al een veel te lange tijd niet meer aangehad.

Het gevoel van ‘getting shit done’: Ik ben een onrustig type dat vindt dat ze het grootste deel van de dag ‘nuttig’ bezig moet zijn. Toch zijn er veel dagen dat ik constant in de weer ben, maar waarvan ik aan het eind van de dag niet meer zo goed weet waarmee allemaal eigenlijk. Terwijl het afwerken van een to do-list zo’n prettig gevoel geeft! Ik maak die nu dus ook regelmatiger voor mijzelf, zodat ik dat gevoel vaker kan ervaren.

Een opgeruimde woonruimte: Hoe ouder ik word, hoe slechter ik tegen troep kan. Ik weet niet hoe dat komt, maar ik word er kriegelig van. Nou is het nog best regelmatig een zooi bij mij in huis. Dat komt o.a. doordat veel spullen nog een vaste plek moeten krijgen na onze verhuizing *uchevaneenhalfjaargeledenuche*. Working on it.

Dingen doen die je heel erg tof vindt: In de vorige blog schreef ik dat ik weer leven in mij voelde bruisen nu de campagne voor LimburgLonkt voor de deur staat. En dat geeft energie! Daar wil ik meer van!

Je omringen met mensen waar je energie van krijgt: Elimineer die energievreters. Ik heb ze gelukkig niet echt om mij heen.

Conclusie

Wat betreft het bevorderen van mijn energie kan ik vooral winst behalen op gezond eten, meer bewegen en de opgeruimde woonruimte. Daarbij wil ik nog veel meer dingen doen die ik heel tof vind. En al met al nog veel meer shit gedaan krijgen! Ik ben hier gelukkig al actief mee aan de slag, maar zaak blijft ook daarin niet mijzelf te verliezen en genoeg ruimte in te plannen voor die broodnodige ontspanning. Daarom klap ik nu mijn laptop dicht en ga ik naar de verjaardag van mijn moeder. Want daar krijg ik ten slotte ook energie van 😉 .

Hoe is het met jouw energie gesteld? Waar kun jij winst op behalen?

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Energie: de basis van succes
August 08, 2017
Planten: meer dan decoratie alleen
June 09, 2015
Eva’s Happiness Project: energie
April 10, 2015

2 Reacties

Edith
Reply 9 augustus 2017

Das gek mijn reactie is weg?

  Naomi
  Reply 10 augustus 2017

  Hoi Edith, hij is niet weg hoor! Ik moet alleen altijd de reacties van een persoon die voor het eerst op mijn website reageert modereren/toelaten. Dat heb ik nu gedaan :) (op de andere blog vind je je uitgebreide reactie en een antwoord van mij)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *