Geld maakt wel gelukkig


Het is de eeuwenoude discussie: maakt geld gelukkig?! Uit onderzoek blijkt dat geld tot op een zekere hoogte gelukkig maakt; je moet genoeg hebben om in je basisbehoeften te kunnen voorzien. Al het extra geld draagt niet bij aan meer geluk. Maar het is toch lekker om niet over geld na te hoeven denken? En je kan er toch veel mee doen dat je uiteindelijk gelukkig(er) maakt: een ticket voor een tof dansfeest betalen of een studie mee bekostigen bijvoorbeeld?

‘Als je geld je niet gelukkig maakt, spendeer je het niet op de juiste manier’, is dan ook de stelling van psychologen Elizabeth Dunn, Daniel Gilbert en Timothy Wilson in hun artikel in de Journal of Consumer Psychology. Zij geven daarom acht principes die ervoor zorgen dat je wél gelukkig wordt van je pingels. So watch and learn!

geld maakt wel gelukkig

happy-1

Koop ervaringen in plaats van spullen

Mensen worden vaak gelukkiger van een ervaring dan van een ding. Hoe dat komt? Doordat we een ‘ding’ snel gewoon vinden. Een dure Amerikaanse koelkast is uiteindelijk niet meer dan een apparaat waar je je drinken en voedsel in bewaart. De herinnering aan die keer dat je een dolfijn zag meezwemmen met de boot blijft echter bijzonder. Bovendien deel je dat soort momenten vaak met andere mensen en andere mensen om je heen maakt gelukkig.

happy-2

Spendeer je geld aan anderen

Mensen zijn sociale wezens en de kwaliteit van onze relaties is een sterke graadmeter voor ons geluk. Alles dat dus bijdraagt aan het versterken van die relaties, draagt bij aan je eigen geluk, dus ook geld uitgeven! Een cadeautje geven, doneren aan een goed doel, onverwacht een etentje betalen.. gewoon doen!

happy-3

Koop meerdere kleine ‘ervaringen’ waar je blij van wordt, in plaats van één grote

Voor 50 euro Starbucks halen met je collega, lunchen met je vriendin en borrelen met buren zorgt voor meer geluk dan dat je die 50 euro in een keer uitgeeft in een duur restaurant. Drie geluksmomenten voor de prijs van een, zeg maar. Wij mensen houden er bovendien van steeds wat nieuws te beleven. Die lunches en borrels zijn nooit hetzelfde. En al die keren dat je op de bank zit omdat je al je geld uitgegeven hebt aan dat dure restaurant wel.

happy-4

Koop minder garantie

Koop je een kledingstuk alleen als je hem eventueel terug kunt brengen? Dan koop je dus een product met het idee dat je er wel eens spijt van zou kunnen krijgen. Dat idee weerhoudt je ervan echt blij te zijn met je aankoop. Kopen en weten dat je het niet meer terug kunt brengen versterkt echter het geluksgevoel. We kiezen er namelijk direct voor het product leuk te vinden!

happy-5

Stel je consumptie uit

Spaar voor een duurdere aankoop en laat je koekje langer laten liggen. De voorpret, het uitkijken naar de latere consumptie, zorgt voor meer geluk. Ook leidt het uitstellen van je aankoop uiteindelijk tot betere keuzes.

happy-6

Bekijk het complete plaatje

We kunnen ons soms blind staren op het ideale plaatje. Iets waarvan je denkt dat het je gelukkig zal maken, kan je misschien juist uiteindelijk ongelukkiger laten voelen. Een vakantiehuis aan het water lijkt ideaal, maar is misschien helemaal niks voor jou met alle spinnen en muggen, extra onderhoud, zorgen en kosten. Blijf dus realistisch.

happy-7

Stop met vergelijken

Je hebt net een rood colbert gekocht. In een andere winkel zie je ook een rood colbert hangen en daarvan vind je eigenlijk de knoopjes nog mooier dan van die je net aangeschaft hebt. Door de twee colberts te vergelijken, focus je op het negatieve (‘Wat vind ik mooi en minder mooi?’), terwijl je eigenlijk allebei de colberts mooi vindt (anders had je de eerste niet gekocht)! Zoals bij 4 al werd gezegd: kies ervoor je gekochte colbert de mooiste te vinden!

happy-8

Geloof de menigte

Wordt een hotel door 100 mensen slecht beoordeeld? Dan kan je beter wat anders boeken. En wordt een film op IMBD gewaardeerd met een 2,3? Bespaar jezelf de moeite de film te kijken. Uit onderzoek blijkt dat de beste manier om te voorspellen of je iets gaat waarderen, is door te weten of anderen het gewaardeerd hebben. Als je twee vriendinnen zo enthousiast zijn over dat ene koffietentje, word je daar toch door aangestoken?

Kortom: geld maakt wel gelukkig, als je het goed besteedt! Hou deze acht principes in je achterhoofd en laat je geld voor je werken!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Een nieuwe website
February 09, 2016
Gezeik over geld
September 24, 2015
Tweedehands geluk
July 07, 2015
kattenfilmpjes
Vrolijk door kattenfilmpjes
June 22, 2015
Neem vakantie op voor meer (werk)geluk
June 19, 2015
30 en… veel geluk
June 15, 2015
Wat gelukkige mensen goed doen
June 12, 2015
Planten: meer dan decoratie alleen
June 09, 2015
Deel je geluk
June 08, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *