Geluk kun je ruiken


Sociaal psycholoog Jasper de Groot en zijn collega’s van de Universiteit Utrecht komen nu met een bijzonder feitje over geluk: de geur van een gelukkig persoon maakt een andere persoon blijer. Het klinkt misschien wat raar, maar is toch echt waar, blijkt uit hun onderzoek. De bevindingen uit dat experiment zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Psychological Science.

geluk kun je ruiken

Het was al bekend dat zintuigen als zicht, gehoor en tastzin het gevoel van geluk kunnen overbrengen; zo kun jij een blij gevoel krijgen door een lach, gejuich of een knuffel. Maar nu kan ook lichaamsgeur aan dit rijtje toegevoegd worden!

Hoe kom je daar nou achter?

In het experiment hebben negen mannen meerdere malen hun zweet (lekker verhaal) afgestaan aan De Groot en zijn mede-onderzoekers. Iedere keer was het een ander soort zweet, bijvoorbeeld angstzweet of zweet wat ze produceerden na positieve opwinding, zoals in dit geval kijken naar grappige scenes uit de film Intouchables.

Kompressen met de verschillende soorten zweet werden voorgeschoteld aan 35 verschillende vrouwen. En wat bleek? Bij het ruiken van gelukszweet, verscheen er vaker een glimlach op het gezicht van de vrouw. Geluk is dus, het zij misschien onbewust, te ruiken!

Wij vragen ons alleen af.. geldt dit alleen voor mannen vs. vrouwen?

Gelukszweet is net zoiets als een lach: het is besmettelijk, de ander gaat er vaak ook door glimlachen – Gün Semin, onderzoeker

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Een nieuwe website
February 09, 2016
Tweedehands geluk
July 07, 2015
kattenfilmpjes
Vrolijk door kattenfilmpjes
June 22, 2015
Neem vakantie op voor meer (werk)geluk
June 19, 2015
30 en… veel geluk
June 15, 2015
Wat gelukkige mensen goed doen
June 12, 2015
Planten: meer dan decoratie alleen
June 09, 2015
30 en.. een terugblik vol geluksmomentjes
June 01, 2015
De eerste zonnestralen
May 26, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *