Gezeik over geld


Geld. Als je daarover begint te praten, worden de grootste druktemakers opeens opvallend stil en je openhartigste vrienden opmerkelijk gesloten.

Maar waarom? Ja, we hebben er misschien allemaal een haat-liefde relatie mee, maar face it: geld is nu eenmaal nodig in ons leven en het liefste hebben we er genoeg van. ‘Genoeg’, daar zeg ik wat. Genoeg voor een dak boven je hoofd, eten en drinken en een warme jas in de winter, dat is allang niet genoeg meer. Voor de maatschappij waar wij in leven (correct me if I’m wrong) is genoeg pas genoeg als er een auto voor de deur staat, je regelmatig kunt shoppen, af en toe uit eten kunt en je minstens eenmaal per jaar op vakantie kunt. Hoeveel genoeg dan is, dat hangt een beetje van de luxe van je vakantie en van de grootte van je auto af.

Niet genoeg?

Als we deze criteria laten gelden, heb ik niet genoeg. Ik kon dit jaar namelijk niet op vakantie, omdat mijn vriend en ik een autootje wilden kopen. En nee, geen nieuwe, maar gewoon een tweedehandsje van 1500 euries. Bovendien willen we volgend jaar voor het eerst een GROTE REIS maken (lees: naar Amerika), dus dat betekent ook: sparen. Prima om die afwegingen te moeten maken. Het wordt pas irritant als mensen je vol medelijden en onbegrip aankijken als je vertelt dat je dit jaar niet op vakantie gaat. Omdat diezelfde mensen doodleuk drie keer per jaar weggaan. Zelfmedelijden, dat krijg je daarvan. En wat schiet je daarmee op? Niks, nakkes, nada.

Want het is zo onterecht. Ik heb heus wel ‘genoeg’. Ik doe zeer regelmatig wat leuks; een hapje in de stad, een drankje in de stad, een dansje in de stad. Ik eet goed, loop er niet bij in oude vodden en heb best een gezellig huisje. Maar ik kan toch niet ontkennen dat ik het af en toe zwaar heb, of laat ik het beter zeggen: ik het als zwaar voel. Ik moet namelijk wel budgetteren, anders kom ik niet rond. Ik hou iedere euro bij die ik uitgeef, omdat ik het me niet kan veroorloven het zicht op mijn uitgaven kwijt te raken. Een tegenslag (vorig jaar kreeg ik bijvoorbeeld een aanslagje van de Belastingdienst van 1260 euro, altijd leuk) kan ik me misschien wel veroorloven, maar komen er nou twee tegelijk, dan heb ik een probleem. Daarbij hebben mijn vriend en ik nog dromen waar we aan zouden willen werken; die Amerika-reis, een groter huisje, mettertijd trouwen.. Maar ik moet ook nog een behoorlijke studieschuld aflossen. Dus meer geld zou best welkom zijn. Maar ja, bij wie niet?

Moneystuff

Ik heb bovenstaande niet geschreven omdat ik medelijden van je wil, integendeel, ik vind dat we allemaal wat minder zouden moeten zeiken over geld. Alhoewel iedereen, arm of rijk, geldzorgen kan kennen, in welke mate dan ook, hebben we het toch best goed met zijn allen*. Want 75% van alle Nederlanders kon dit jaar met vakantie. Zeven op de tien huishoudens heeft een auto, waarvan een kwart van de huishoudens zelfs twee of meer. Dus geen gezeik over geld hier op Happy B’s. MAAR omdat het wel een heel interessant onderwerp is, ga ik zeker vaker over geld schrijven en ga ik ook onderzoeken hoe we er meer van kunnen creëren. Stay tuned!

*Ik heb het hier over de meerderheid van de bevolking, niet over zorgbehoevenden en mensen die alleen moeten leven van een AOW’tje bijvoorbeeld. Hun situatie is af en toe erbarmelijk.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Krijg grip op je geld
May 09, 2015
Geld maakt wel gelukkig
March 20, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *