Goed leven is goed eten


Goed leven is goed eten. Eerlijk eten. Dat is een filosofie die ik hier in Zuid-Limburg constant tegenkom. Het gebruik van streekproducten, vlees van dieren die vrij rondlopen, zo veel mogelijk biologisch… veel van de Limburgers die ik tegenkom zijn bewust met voeding bezig en dat is een trend die ik van harte toejuich!

Het culinaire seizoen

Afgelopen weekend is het culinaire seizoen hier in de regio afgetrapt. Dit gebeurde op een wijngaard in Noorbeek. (Wist je dat er in Limburg wijnen werden gemaakt? Ik niet. Daarmee schijn ik niet de enige te zijn, want feit is dat 96% van de Nederlanders nog nooit Limburgse wijn heeft gedronken.)

Onder andere wethouder Gerry Jacobs van gemeente Eijsden-Margraten hield een praatje en hij had een mooie stelling: ‘gezonde en eerlijke voeding hoort ook bij de trend van het onthaasten.’ Mensen willen bewuster leven en volgens hem horen daar streekproducten bij. Hij heeft volgens mij een punt – zeker hier in Limburg. In de gesprekken die ik voer hoor ik achter elkaar dat mensen zich verzetten tegen de voedingsindustrie zoals wij hem kennen. Tegen de massaproductie en de bijkomende milieubelasting. Ze hebben behoefte aan voedsel uit de streek, waarvan ze weten waar het vandaan komt en het milieu niet onnodig door is belast.

De Blauwe Economie

Ik raakte aan de praat met Rob Hermans van Zwamburg. Hij vertelde mij dat zij geheel werken volgens de Blauwe Economie. Dit houdt in dat alle grondstoffen waarmee zij hun paddestoelen kweken lokaal worden gewonnen. Zo worden de oesterzwammen geteeld op de Limburgse reststromen koffiedik, koffieschillen en mergelpoeder. Ook de afzet vindt alleen in Limburg plaats.

Ook Gregor Thissen van de Stroopstoker fabriceert zijn stroop alleen met appels en peren uit de regio Meerssen. Hij zet wel af buiten Limburg, maar verzendt alles bewust met de ‘gewone’ post. En het liéfst verkoopt hij niks, maar ruilt hij liever. Een pot honing tegen een pot stroop, waarom moet er geld aan te pas komen?

Ik denk dat het mooie voorbeelden zijn van hoe wij om zouden kunnen gaan met ons voedsel en ik vind het positief dat ik in 1,5 week tijd in Zuid-Limburg al meerdere keren op dit soort verhalen gestuit ben. Het motiveert mij nu al straks thuis ook bewuster mijn eten in te kopen. Tot die tijd kan ik hier in ieder geval genieten van de Limburgse streekproducten.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Margraten
Historie in Zuid-Limburg: WOII
September 23, 2017
Gulpener
Mijn eigen biertje brouwen bij Gulpener
September 22, 2017
Sittard
Struinen door sfeervol Sittard
September 21, 2017
Trash Deluxe eetruimte
Tres sjiek Trash Deluxe
September 17, 2017
Gulpener bier
Vrijheid pluk je: hop oogsten met Gulpener
September 15, 2017
Maison Village eetkamer
Magnifiek: Maison Village
September 14, 2017
Gerecht Prix de Rome
Op pad met chef Wouter
September 13, 2017
Limburg Lonkt week 2
Limburg Lonkt: impressie week 2
September 13, 2017
chalet panormacamping Gulperberg
Glamping op de Gulperberg
September 11, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *