Historie in Zuid-Limburg: de Romeinse tijd


De Romeinse tijd vind ik een van de meest fascinerende periodes in onze geschiedenis. Het feit dat er toen al enorme welzijn was en we daarna in de Middeleeuwen zijn beland, vind ik boeiend. Dat Zuid-Limburg vier eeuwen lang deel uitmaakte van het Romeinse Rijk wist ik niet en dat ik in ons eigen land ook overblijfselen uit die tijd kon vinden, ook niet. Inmiddels heb ik een aantal van deze Romeinse restanten met eigen ogen mogen aanschouwen.

De Via Belgica

Dwars door Zuid-Limburg loopt de Romeinse handelsroute Via Belgica. Deze route, die van Boulogne-sur-mer in Frankrijk naar Keulen in Duitsland loopt, zorgde ervoor dat Maastricht (toentertijd Mosae Trajectum) en Heerlen (toentertijd Coriovallum) florerende handelssteden waren. De restanten daarvan zijn nog te vinden. Zo werd in 1963 ten zuiden van de Sint Servaasburg in Maastricht de resten van een Romeinse brug ontdekt. Deze brug is afgelopen september tot rijksmonument verklaard.

Ook de museumkelder van hotel Derlon is een rijksmonument. In deze kelder is een belangrijke opgraving te bezichtigen, waarin o.a. de restanten van een zuil en een waterput te zien zijn (foto 4, meer beelden ervan zie je in deze vlog). Speltbakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht (foto 1), waar ik een vlaai leerde bakken, had nooit met spelt gebakken als de Romeinen er niet waren geweest. Zij introduceerden deze graansoort in Nederland.

Vanuit Maastricht leidt de Via Belgica je naar Meerssen (in die tijd: Marsna). Meerssen was in de tijd een populaire plek om je te vestigen vanwege de goede aan- en afvoerwegen, de bossen en vruchtbare grond. In 1865 werden restanten van een villaterrein gevonden, met onder andere een hoofdgebouw en meerdere bijgebouwen. Deze restanten zijn vandaag de dag met zand afgedekt en dus niet te aanschouwen. Wel vind je op het terrein een infomeubel die meer vertelt over de locatie en de villa die er ooit stond (foto 2).

Romeinse Katakomben

Na Meerssen leidt de route je naar Valkenburg. Daar heb ik een bezoekje gebracht aan de Romeinse Katakomben (foto 5). Deze stamt weliswaar niet uit de Romeinse tijd, maar is een replica van catacomben in Rome van architect Pierre Cuypers. Evengoed interessant om te zien hoe overledenen in de Romeinse tijd werden begraven. De Katakomben bevatten luxe grafkamers van welgestelde Romeinen, fresco’s, gedenkplaten met inscripties en licht- en luchtschachten. Alles is zo precies nagemaakt dat je je in een authentieke Romeinse catacombe waant.

In het Land van Kalk (waar ik de bijzondere ervaring had te mogen dineren tussen de koeien) vind je de Kunrader Steengroeve. Daar wordt Kunradersteen gedelfd en bewerkt. Kunradersteen is een Limburgs product en alleen te vinden in de regio van Voerendaal, Simpelveld en Bocholtz. Het onderscheidt zich van mergel door zijn hardheid en werd vanaf de Romeinse tijd veel gebruikt voor de bouw van o.a. boerderijen, bruggen, kastelen, kloosters en kerken. Deze bijzondere steensoort vond ik terug bij Gillishof in Bocholtz, waar ik een aantal nachten heb overnacht (foto 6).

In het Thermenmuseum in Heerlen (foto 3) vind je de restanten van een Romeins badhuis (= thermen, begrijp je gelijk waar de naam van Thermae (= Latijn) 2000 vandaan komt.) Het is Neerlands best bewaarde publieke badgebouw uit de Romeinse tijd.

Het zijn maar een paar voorbeelden van Romeinse hoogtepunten die je tegenkomt op of langs de Via Belgica. Zou je het leuk vinden de hele route te rijden? Bekijk die dan op hun website. De VVV verwijst sportievelingen ook naar een Via Belgica fietsroute van 61 kilometer. Zo ‘fiets’ je door het Romeins verleden van Zuid-Limburg!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
keuken museum van de vrouw
Een ode aan de vrouw
November 14, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Wellness
Me-time! Wellnessen in Zuid-Limburg
November 11, 2017
carrehoeve Gillishof
Slow living bij Gillishof
November 11, 2017
Vriendinnenweekend
Vriendinnenweekend in Van der Valk Heerlen
November 10, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *