Inspirerend: Street Art tour door Heerlen


Vorige week heb ik een van de meest verrassende en inspirerende stadswandelingen ooit gedaan: de Street Art tour door Heerlen.

Ik werd rondgeleid door Sanne Gijsbers, grondlegger van het bedrijf. Ooit wilde zij haar steentje bijdragen aan de promotie van haar geboortestad Heerlen, alleen zocht ze naar een manier waarop. Afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten was ze gefascineerd door de street art die ze tegenkwam in Heerlen en plaatste zij daarvan foto’s op Facebook. Het bleek de start te zijn van haar bedrijf, Street Art Cities, dat nu internationale verspreiding kent.

Gemeente Heerlen voert bewust een open beleid wat betreft street art. Artiesten krijgen alle ruimte om murals* (schilderingen en graffiti-werken op muren in de stad) te creëren. De gemeente ziet het (gelukkig) als openbare kunst en een aanwinst voor de stad. Street Art Heerlen organiseert dan ook dat grote namen in de wereld, of juist talentvolle starters naar Heerlen komen om de stad te verfraaien. Sanne weet daardoor niet alleen veel over de schilderingen zelf, maar ook over de makers ervan te vertellen tijdens de tour.

Anders kijken naar een stad

Wat ik vooral bijzonder vond aan de tour is dat je met heel andere ogen naar de stad kijkt. Ik hou van architectuur en winkels en die twee dingen trekken dan ook standaard mijn aandacht als ik een nieuwe stad bezoek. Ik zou van nature niet letten op graffiti en andere schilderwerken. Ook schrijf je sommige (vervallen) gebouwen al direct af, dat ze het bekijken niet waard zijn. Je zou er prachtige tekeningen door kunnen mislopen.

Wat ik ook boeiend vond, was dat vrijwel ieder werk een verhaal te vertellen heeft. Soms op zichzelf staand, soms een met de plek waar de mural is gemaakt. Zo vertelt een van de beroemdste murals in Heerlen het verhaal over het mijnverleden van de stad (foto 9). En wist je dat de street artists een eigen onderlinge taal hebben? Zet je je tag dichtbij een kunstwerk is dat een uiting van respect naar de kunstenaar. Plaats je je tag echter door het kunstwerk heen, is dat zeer oneerbiedig. De verhalen van Sanne boden mij een uniek kijkje in een voor mij totaal onbekende, andere wereld. Ik zou dan ook aan iedereen aanraden de tour eens te volgen!

De dag ben ik overigens gestart (met vlaai) en geëindigd (met avondeten, een vegetarische burger met heer-lijk-e patat) bij Brasserie Mijn Streek, een ontzettend gezellige tent met aardig personeel. Het restaurant ligt op de vijfde verdieping van het Glaspaleis in Heerlen en daardoor heb je mooi uitzicht over de stad. Een leuke plek om te lunchen, te dineren, of om even te gaan werken onder het genot van een kopje koffie. Het restaurant heeft ook een terras, dus ook in de zomer zit je er gebakken.

* Deze week sleepte de Heerlense murals een Europese award in de wacht. Niet meer dan terecht!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
keuken museum van de vrouw
Een ode aan de vrouw
November 14, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Wellness
Me-time! Wellnessen in Zuid-Limburg
November 11, 2017
carrehoeve Gillishof
Slow living bij Gillishof
November 11, 2017
Vriendinnenweekend
Vriendinnenweekend in Van der Valk Heerlen
November 10, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *