Kleine tegenslagen loslaten: accepteren kun je leren


Het gebeurt wel eens dat dingen in je leven even niet lopen zoals je ze had bedacht. Je laat net nieuwe telefoon kapot vallen bijvoorbeeld, terwijl iedereen je nog zo had gezegd dat je eerst een hoesje had moeten kopen voordat je hem ging gebruiken. Of je ontvangt je negende (!) nieuwe pinpas, omdat je denkt dat je achtste gestolen is, terwijl achteraf blijkt dat dat helemaal niet het geval is (dit laatste is mij afgelopen week gebeurd). Of dat je niks meer hoort van een leuke jongen, terwijl jij toch echt dacht dat jullie eerste date zo geslaagd was.

Dat is natuurlijk allemaal niet leuk, maar tegelijkertijd ook niet het einde van de wereld. Het zijn allemaal relatief kleine dingen die je overkomen. Helaas kunnen die kleine dingen in je hoofd toch heel groot worden en veel frustratie opwekken. ‘Ze hadden het nog zo gezegd, had ik maar geluisterd’, en ‘Wat stom van me, hij was helemaal niet gestolen’, of ‘Het was toch gewoon leuk, wat is er mis met die vent?!’.

To let go is not to deny, but to accept..

Mijn boodschap aan jou: je hoeft je over sommige situaties helemaal niet zo druk te maken als je zelf denkt! Met negatieve gevoelens heb je alleen jezelf en je kan er immers niet zoveel meer aan veranderen. (Mocht je er wel iets aan kunnen veranderen dan heeft het ook niet zoveel zin om je druk te maken, dan moet je aan de slag! Want: ‘Verander wat je niet kan accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen.’)

Hoe onderscheid je dan de kleine tegenslagen van de grote, en hoe accepteer je dat het soms nu eenmaal niet anders is? Hoe stop je de frustratie en word je weer happy? Kun je accepteren echt leren? Mijn twee tips:

happy-bullet Relativeer

Kijk naar je situatie en bedenk je vervolgens hoeveel dit nog uitmaakt over vijf jaar, drie jaar of zelfs één jaar. Dit is een heel handig trucje wat ik een paar jaar geleden ergens opving. Hiermee zie je meteen of je je nu druk maakt over iets wat echt belangrijk is of dat je de boel eigenlijk een beetje opblaast in je hoofd. Vaak kom je er namelijk op uit dat dit nauwelijks invloed heeft op je latere leven en dus eigenlijk een kleine gebeurtenis is. Dus waarom maak je je er zo druk over?

Probeer jezelf bovendien niet te serieus te nemen als het je eigen schuld is. Foutjes maakt iedereen en later kun je er waarschijnlijk wel om lachen. Als je je dit beseft kan je je negatieve gevoelens vaak beter loslaten en je eventueel focussen op de volgende stap. Zoals het laten repareren van je telefoon, of weer openstaan voor andere leuke mannen.

happy-bullet Draai de situatie om

Door te relativeren heb je de situatie minder negatief gemaakt. Dan is het vervolgens tijd om er een positieve twist aan te geven! Bedenk positieve gevolgen van jouw tegenslag. Soms moet je even zoeken, maar er is bijna altijd wel een lichtpuntje te vinden. Je weet nu bijvoorbeeld dat je voortaan altijd eerst een hoesje moet kopen voor je je telefoon gebruikt. Je pinpas is nu gewoon tot 2020 geldig en het is eigenlijk wel beter dat je er nu achterkomt dat het met deze vent niet gaat werken, dan na jaren van gedoe.

Dus stel jezelf de volgende vragen om sneller tot acceptatie van een vervelende situatie te komen:

happy-1Hoeveel maakt het over vijf jaar nog uit? Of over een jaar?

happy-2Wat is een positief gevolg van deze tegenslag?

Na deze twee stappen (die in werkelijkheid minder tijd nodig hebben dan dat het hier misschien lijkt) ben ik meestal wel van mijn frustratie af en ben ik weer vrolijk. Ik hoop dat het voor jou ook werkt!

– Eva

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

30 en… mijn zaak?
April 20, 2015
Omdenken Theatershow: gaat dat zien!
March 01, 2015
verbroken-relaties
Hoe ga je om met een verbroken relatie?
February 01, 2015
Loslaten = ruimte voor nieuw geluk
November 24, 2013

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *