Knuffelen is goed voor je


Ik ben een enorme knuffelkont. Ik sla graag mijn armen om een ander heen. Ik doe het als ik blij of verdrietig ben of nadat ik ruzie heb gemaakt. Maar ook als een ander blij of verdrietig is. Er is altijd wel een reden om te knuffelen. Vanuit de natuur zijn onze handen en armen een verlengstuk van ons hart en kun je met je handen en armen dus iets overbrengen vanuit het hart.

knuffelen

Credits: Nienke van Denderen Fotografie

De fijnste knuffels vind ik de knuffels die oprecht zijn. Niet zomaar een vluchtige aanraking, maar eentje die me een warm gevoel geeft. Mijn moeder kan bijvoorbeeld zo lekker knuffelen. Van haar hebben mijn broertje en ik het knuffelen geleerd. Zij heeft ervoor gezorgd dat we een echt knuffel gezin zijn en als ik weer bij mijn ouders ben wordt er heel wat afgeknuffeld. Knuffelen noem ik soms ook wel ontstressen. Ook al is een knuffel maar tijdelijk, op dat moment is de stress even weg.

Knuffelen heeft verschillende functies:

  • Troost bieden
  • Aanmoedigen
  • Begrip tonen
  • Delen van emoties
  • Acceptatie
  • Uiten van blijdschap
  • Geborgenheid bieden
  • Groeten

Goed voor je hart

Bij knuffelen wordt er oxytocine aangemaakt, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit stofje verhoogt het geluksgevoel en komt vrij wanneer je verbondenheid en liefdevolle aanrakingen voelt. In een stressvolle situatie kan deze stof heel goed van pas komen. Het heeft een kalmerende werking, werkt stressverlagend en leidt tot meer sociaal contact. Het is ook wel een hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid. Daarom verlaagt het je bloeddruk en is knuffelen goed voor je hart.

Boost voor je immuunsysteem

Uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University (CMU) in Pittsburgh blijkt dat knuffelen kan helpen om ziekten en infecties te bestrijden. Deelnemers aan het onderzoek die meer knuffelden en meer sociale steun hadden, waren beter beschermd tegen stressgerelateerde infecties. Werden ze toch ziek, dan vertoonden ze minder ernstige symptomen. Ik denk dat ik mijn vriend deze dagen extra ga knuffelen aangezien hij snotverkouden is.

Goed voor je relatie

Best logisch dat knuffelen goed is voor je relatie. In eerste instantie brengt dit lichaamscontact je dichter bij elkaar. En van het een komt het ander natuurlijk 😉 . Maar wanneer je knuffelt heb je ook tijd om met elkaar te praten. Het leidt niet per se tot diepe gesprekken, maar kan wel helpen om een gesprek te starten. Je kijkt elkaar niet recht in de ogen, dus is praten vaak wat makkelijker.

Niet iedereen vindt knuffelen zo fijn. Knuffelen kan soms zelfs ongemakkelijk zijn. Belangrijk is dan om je grenzen aan te geven, want het zou zonde zijn als je geen knuffels meer wilt. Knuffelen is namelijk gezond en je wordt er gelukkig van. Zelfs het knuffelen van een teddybeer heeft een positieve uitwerking!

– Diana

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *