Koken met Rob van Dalauro


Genietgarantie. Dat beloven eigenaren Rob en Laura als je een paar dagen in hun Dalauro bed and breakfast komt verblijven. Ze zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je het naar je zin hebt. Ik heb dat zelf mogen ondervinden.

Ik merkte het al direct bij de ontvangst in de woonkamer van de B&B, waar verse bloemen de ruimte opfleuren, kaarsjes branden en in de gezellige zithoek mogelijk ook de haard aan staat. Er speelde een relaxt muziekje op de achtergrond toen ik een kop thee en een verrukkelijke zelfgemaakte brownie voorgeschoteld kreeg. Vriendelijk werd gevraagd naar mijn dag, waarna ik een uur met Laura heb zitten praten over onder andere mijn geluksreis door Zuid-Limburg. Aandacht, dat is er. Voor details in de ruimte om mij heen, maar bovenal voor mij, de gast.

De gasten het culinair naar hun zin maken, dat doet Rob graag aan de gastentafel. Twee keer per week kunnen de gasten samenkomen aan de eettafel om te genieten van een driegangenmenu van streekproducten, gekookt door Rob. Tijdens mijn verblijf mocht ik hem helpen koken, maar eerst gingen we langs bij een aantal leveranciers, om de ingrediënten voor de maaltijd in te kopen. Rob laat je graag zien wat het Heuvelland je allemaal te bieden heeft; naast de prachtige uitzichten ook enthousiaste ondernemers die mooie producten verkopen.

Op bezoek bij de leveranciers

De eerste stop was bij CHCO, the Chocolate company, waar wij ingrediënten voor het dessert hebben gehaald. Dit bedrijf ken je mogelijk wel van de beroemde chocolade spoons. Gevestigd in Kerkrade, maar met filialen over heel het land én inmiddels ook in het buitenland. We mochten een kijkje nemen in de fabriek, waar we konden zien dat de producten voor een groot deel nog met de hand worden gemaakt. Ouderwetse ambacht!

De volgende stop was bij de Eyserhalte, waar je niet alleen eerlijke streekproducten kunt kopen, maar ook terecht kunt voor een uitgebreid Italiaans assortiment. De Eyserhalte ligt nu eenmaal in het Toscane van Nederland. 😉 Ook verkopen ze zelfgemaakte delicatessen als mayonaises, dressings, soepen en sauzen.. het is maar een greep van wat deze zaak te bieden heeft. Rob en ik hebben er voortreffelijk geluncht met een truffelsalade. Met echte truffel, geen truffelsaus. Chic!

Ondanks dat wij voor dierendag een vegetarische maaltijd zouden bereiden, zijn we ook nog even langs Varkenshoederij Kuusj geweest. Boer Joshua heeft een duidelijke visie op het houden van zijn varkens: dat moet zo natuurlijk mogelijk. Een grondgebonden varkenshoederij waar één varken één ha grond tot zijn beschikking heeft. Dat is zo groot, dat wij de varkens op een gegeven moment letterlijk moesten zoeken. De varkens worden bij Joshua namelijk niet alleen gehouden in een wei, ze hebben ook een bos tot hun beschikking. Ze hebben ontzettend veel ruimte en eten wat de natuur ze te bieden heeft. Dierenwelzijn staat voorop, ondanks dat deze varkens allemaal voor de slacht worden gehouden. De varkens leven langer dan in de bio-industrie, een drachtige varken mag zelf beslissen waar zij wilt bevallen en boer Joshua brengt ze zelf naar de plaatselijke slager zodat ze zo min mogelijk stress ervaren tijdens de rit. Zoals ik al eerder zei: als er varkensvlees gegeten moet worden, dan het liefst dat van de varkens van Kuusj.

Onze laatste stop was bij Fien Fleur, om de hoek bij Dalauro. Een enorm stuk grond waarop wilde bloemen, groenten en kruiden groeien en je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over het Heuvelland. Je kunt er je eigen boeket plukken en groenten en kruiden uitkiezen voor je maaltijd. Gewoon, direct van het land. Zoals het zou moeten zijn.

Koken voor de gastentafel

Met alle mooie ingrediënten en een boel inspiratie op zak, bereidden Rob en ik samen het hoofdgerecht voor het diner die avond: een taartje van gegrilde groenten op een rode paprikasaus met spinazie en blauwe kaas. Geen moeilijk gerecht, maar wel eentje die een goede voorbereiding vergt. De groenten schoonmaken, snijden en grillen. Rob leerde mij tijdens het koken nog wat snijtechnieken; ik weet nu hoe ik een ui moet snipperen zonder snipperaar en hoe ik een paprika snel van zijn zaadlijsten kan ontdoen. Leuk om te kunnen!

Sowieso werd ik aangestoken door Rob’s passie voor koken. De keren dat ik langer dan een half uur in de keuken sta om een gerecht te bereiden zijn bij mij zeldzaam. Rob vertelde mij zeer regelmatig een hele middag te koken. Hij raakt ervan in de flow, staat dan lekker zijn ding te doen én eet ook nog eens goed die avond. Ik nam mij direct voor straks thuis meer tijd uit te trekken voor het koken en wellicht ook wat dinertjes te organiseren. Want wat is dat toch eigenlijk gezellig, uitgebreid eten met een groep mensen.

Die avond was de gastentafel goed gevuld. Rob schotelde als voorgerecht een pompoen-courgettesoepje voor terwijl de gasten elkaar beter leerden kennen. Het samen bereidde hoofdgerecht viel bij iedereen in de smaak en niemand miste die avond een stuk vlees op het bord. Een chocolademousse met frambozen en lange vingers sloot het diner af. Ik heb gesmuld en genoten van het samenzijn.

Wat dat betreft hebben Rob en Laura het helemaal door. Het goede leven zit ‘m in de kleine dingen. Een gezellige ruimte, lekker eten en goed gezelschap staan garant voor een geslaagde avond. Een genietgarantie, kan ik wel zeggen.

 

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017
Naomi Luik
De EUregio verkennen | Luik lonkt
November 08, 2017
limburg lonkt wijngaard
Druiven plukken op wijngaard St. Martinus
November 06, 2017
manon naomi kalfjes
Knuffelen met koeien en kalfjes
November 05, 2017
energetische behandelingen
Energetische behandelingen bij Leonardus
November 01, 2017

6 Reacties

Wesley
Reply 23 oktober 2017

Heb met veel plezier gelezen en mooie foto' s je bent inspirerend

  Naomi
  Reply 23 oktober 2017

  Bedankt voor deze mooie complimenten Wesley, heel fijn om te lezen!

Rob
Reply 19 oktober 2017

Het was een genoegen om je een paar dagen te gast te hebben, Naomi. En we hebben samen een geweldig gerecht klaargemaakt voor onze gasten. Je kunt beter koken dan je denkt :-)

Veel plezier nog met de rest van je reis door Zuid-Limburg!

  Naomi
  Reply 20 oktober 2017

  Dankjewel Rob! Ik heb ook een heel fijn verblijf gehad bij jullie. :)

Carolien
Reply 19 oktober 2017

Wat een inspirerende manier van schrijven heb je. Zoals je verteld over de voorbereiding van het eten vanaf de leverancier tot aan het eten van de maaltijd zelf. “Het lonkt” om het zelf te kunnen doen!

  Naomi
  Reply 20 oktober 2017

  Ah, dankjewel Carolien voor dit mooie compliment!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *