Krijg grip op je geld


Geld, voor sommige mensen is het maar een vies woord. Mensen die ervan overtuigd zijn dat ‘geld meer kapot maakt dan je lief is’ of dat ‘geld niet belangrijk is’. En nou is geld zeker niet het belangrijkste in de wereld, zaken als liefde, geluk en vrijheid zijn véél belangrijker, maar geld speelt wel een erg grote rol in ons leven en maakt veel mogelijk. In de gelukswereld zeggen ze dat geld maar tot op een zekere hoogte gelukkig maakt. Zolang je in je behoeften kunt voorzien, word je niet gelukkiger van een tientje of meer. Maar geld kan wél ongelukkig maken als je er niet genoeg van hebt! Als je iedere maand niet uitkomt en als je je zorgen moet maken over of je je rekeningen kunt betalen. Daarom is het belangrijk grip te krijgen op je geld. Want als jij controle hebt over je geld, draagt dat zeker bij aan een goed gevoel.

Pas deze tips toe om meer grip op je geld te krijgen:

happy-bulletKrijg overzicht

Grip krijgen op je geld begint bij het krijgen van overzicht. Weet jij hoeveel er precies binnenkomt iedere maand? Hoeveel je betaalt aan huur of hypotheek? Hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen? En hoeveel euro’s je portemonnee gemiddeld verlaten tijdens een shopsessie of een avondje uit? Inzicht krijgen is the key! Hou het bij. Schrijf het op in een schrift, of maak een Excelbestand en schrijf op wat er aan geld binnenkomt en uit gaat. Alleen op die manier krijg je in de gaten of je meer of minder geld uitgeeft dan je eigenlijk uit kunt geven.

happy-bulletMaak een budget

Zodra je inzicht hebt in je financiën weet je of je binnen je budget blijft, krijg je in de gaten waar je eventueel te veel aan uitgeeft en waar je minder aan uit zou kunnen geven. Het huis moet betaald worden, er moet gegeten worden en zet maandelijks wat geld opzij voor zaken als je energierekening en gemeentelijke belastingen, die per jaar of kwartaal geïnd worden. Wat je per maand overhoudt kun je verdelen over een aantal posten, bijvoorbeeld een post voor uiterlijke verzorging, een post voor uitjes en een post voor cadeautjes aan anderen. Is het budget op voor die maand, weet je gewoon dat je niet meer kunt shoppen, of een avondje naar de kroeg even moet uitstellen.

happy-bulletSchrap in je vaste lasten

Om jezelf wat meer financiële vrijheid te geven, is het vaak handig te schrappen in je vaste lasten. Veel mensen hebben jaren geleden contracten afgesloten bij hun internetaanbieder of hun energieleverancier en kijken er vervolgens niet meer naar om. Maar in dat soort gevallen loont het eens op te bellen, want om te voorkomen dat je overstapt, doet je leverancier je graag een goede aanbieding. Zelfs dan nog kan overstappen nog aantrekkelijker zijn; om nieuwe klanten te trekken stunten maatschappijen regelmatig met hun prijzen.

Zeg abonnementen op om minder vaste lasten per maand te hebben. Een abonnement op een tijdschrift, hoe goed de aanbieding op jaarbasis ook is, blijft een luxe product. En heb je een abonnement op de sportschool nodig als je voornamelijk hardloopt? Dat kan ook buiten.

happy-bulletBespaar

Wat samenhangt met het schrappen in je vaste lasten, is besparen. Kijk of je minder kan uitgeven aan de dingen die je nodig hebt. Dus koop bijvoorbeeld pasta van het huismerk in plaats van het A-merk of koop je shampoo weer bij de drogist in plaats van de kapper. En over die kapper gesproken.. misschien kun je wel switchen naar een goedkopere? Of je haar zelf verven in plaats van het door de kapper te laten doen?

happy-bulletBetaal je schuld(en) zo snel mogelijk af

Een schuld, of je het nou hebt over een studieschuld, een hypotheek of rood staan op de bank, kost geld. Je betaalt namelijk rente en vaak zijn die rentes niet mis. Om inzicht te krijgen in de hoogte van je rente is het handig om deze te berekenen over de hele doorlooptijd van je schuld of lening. De hoogte van de maandelijkse rente kan namelijk een verkeerd gevoel bij je opwekken: ‘ach, ik betaal maar acht euro rente per maand.’ Maar acht euro rente per maand is bijna honderd euro per jaar en met een doorlooptijd van tien jaar kom je dus uit op een bedrag van duizend euro. Duizend euro bovenop het bedrag dat je al betaald had voor je studie/auto etc. klinkt veel meer dan ‘acht euro per maand extra’.

happy-bulletGeef niet meer uit dan er binnenkomt

En last but not least, het lijkt haast overbodig om te zeggen, maar geef niet meer uit dan er binnenkomt! Als je dat wel zou doen, bouw je langzaam, iedere maand een schuld op. Dé manier om jezelf in de problemen te werken. Kom je na het schrappen en besparen toch niet uit iedere maand, dan weet je dat je ervoor moet zorgen dat je meer inkomsten creëert. Vraag of je meer uren kan werken, neem een tweede (bij)baan, onderhandel over je salaris, ga desnoods auto’s wassen. Doe wat je moet doen om te voorkomen dat je structureel in de min uitkomt. Want dat zal je uiteindelijk ook geen goed gevoel opleveren.

Geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze geld

Heb je alle bovenstaande tips opgevolgd? En kom je in de plus uit? Wat een heerlijk gevoel is dat hè?! Het gevoel dat je controle hebt over je financiën en daarmee een groot deel van je leven. En wat ook zo fijn eraan is: iedere euro die je nu uitgeeft aan luxe, kan je uitgeven zonder dat je je daar schuldig over voelt. Want je weet dat het mag, je hebt het geld! En dat is ook geluk.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Gezeik over geld
September 24, 2015
Geld maakt wel gelukkig
March 20, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *