Materialisme: meer is niet zozeer beter


Als ik een week op vakantie ben, neem ik minimaal aan kleding en verzorgingsspullen mee en vermaak ik me met een boek en wat tijdschriften. Verder ben ik veel buiten en geniet ik regelmatig van het niks doen, van goed gezelschap en lekker eten en drinken. In zo’n week heb ik niet zoveel nodig. Hoe komt het dan dat ik thuis veel meer ‘nodig’ heb, ik de neiging heb op te potten? Dat mijn huis uitpuilt van spullen?

Onze maatschappij is gericht op materialisme. Reclames, tijdschriften, zelfs televisieshows zijn erop gericht ons meer te laten kopen. Iedere dag worden we verleid met de nieuwste collecties, trends, snufjes en uiteindelijk: sale. Maar meer geld en/of meer spullen maken je over het algemeen niet gelukkiger. Zolang je genoeg hebt om in je basisbehoeften te voorzien, zal al het extra’s je geluk niet vergroten.

meer-met-minder

Credits: Harper’s Bazaar

Van meer naar minder

Hoe zorg je er dan voor dat je minder materialistisch wordt? Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

Wat heb je nodig?

Er zijn natuurlijk dingen die je nodig hebt (en dan denk ik iets ruimer dan de pure basisbehoeften als eten, water en een dak boven je hoofd). Een fles shampoo bijvoorbeeld. Maar drie? En is het dan ook nodig er een op voorraad te hebben staan? Nee natuurlijk. Laat je dus niet verleiden door die mega aanbiedingen bij de Kruidvat. Tegen de tijd dat jouw shampoo op is, is er weer een nieuwe actie.

Kan je echt niet zonder?

Andere vragen die je kunnen helpen om erachter te komen of je zonder kan: Zou je hieraan denken als er nu brand zou uitbreken in je huis? Zou je dit proberen mee te grissen? Als je het niet erg zou vinden als het af zou branden, heeft het geen waarde voor je. Je zou dan best zonder kunnen.

Wat is belangrijk voor je?

Is muziek jouw grootste hobby en kun je geen dag zonder? Dan heeft het zin te investeren in een goede geluidsinstallatie, met meerdere boxen, en ben je bereid een kast op te offeren aan je platencollectie. Wat jij belangrijk vindt is niet alleen geld waard, het verdient (prominente) ruimte in jouw omgeving. De rest zou daarvoor moeten wijken.

Minimalism is living with what you NEED and what you LOVE. That’s it.

Je bent niet wat je hebt

Je bent geen minder leuk persoon als je vrienden je regelmatig in hetzelfde vest zien. En je bent niet minder geslaagd als je op je dertigste nog steeds geen auto voor de deur hebt staan. Ook al willen we vaak wat uitstralen met onze kleding en onze spullen, het zegt minder over wie we nou echt zijn dan we soms zelf denken.

Wat maakt je echt gelukkig?

Je kunt je geld maar een keer uitgeven, dus bedenk goed wat je ermee wilt doen. Waar word je uiteindelijk het gelukkigst van? Van die rok die je koopt voor vijftig euro? Of trakteer je je vriend liever een keer op een etentje van die vijftig euro? Of geeft het je juist rust als je dat geld gebruikt om je schuld eerder af te lossen? Welke keuze draagt uiteindelijk echt bij aan een fijner leven?

Koopdrang crisis 

Merk je ook dat koopdrang met vlagen komt? Dat je best lang het gevoel hebt niets nodig te hebben en dat die periodes worden afgewisseld met de behoefte om een totaal nieuwe garderobe in te slaan? Versla dan die drang met de volgende tips:

  • Ga op dat moment niet de stad in.
  • Ga voor jezelf na waar die drang vandaan komt. Zit je even niet lekker in je vel? Of word je aangestoken door je vriendin die lekker aan het shoppen is geslagen?
  • Als je toch de stad in gaat, pin dan een bedrag en spreek af dat je dat maximaal mag uitgeven. Spreek bovendien met jezelf af wat je wel en niet mag kopen. Als je een winterjas nodig hebt, mag je die kopen. Alle leuke shirtjes die je ondertussen tegenkomt laat je liggen.
  • Sta je op het punt iets te kopen, loop er dan eerst van weg. Verlaat de winkel. Neem er de tijd voor om je af te vragen: ‘Koop ik dit omdat ik het nodig heb, of omdat ik het wil? En wil ik dit echt heel graag, of heb ik gewoon zin om iets te kopen?’ Wil je het product een uur later nog steeds, kun je terug naar de winkel.. maar waarschijnlijk is de koopdrang verdwenen.

(Ik pleit er dus niet voor dat je nooit meer moet shoppen! Integendeel. Misschien vind je het wel heel leuk, ik vind het zelf heerlijk. Het is alleen fijn bewustere keuzes te maken tijdens het shoppen. Daardoor ben je uiteindelijk blijer met wat je koopt!)

Uiteindelijke voordelen:

happy-bullet quote-materialismeJe geeft minder geld uit. Dat geld kun je weer sparen, of gebruiken om je leningen mee af te lossen. Ook kun je onverwachte tegenslagen, zoals bijvoorbeeld een kapotte wasmachine, makkelijker opvangen.

happy-bullet Je hebt ruimte om veelgebruikte spullen te ‘upgraden’. Een stofzuiger heb je bijvoorbeeld hoogstwaarschijnlijk nodig. Nu je wat geld overhoudt kun je denken aan een duurdere, automatische stofzuiger. Dan hou je ook nog tijd over, want het stofzuigen wordt voor je gedaan! Of vervang je oude tweedehands bank eens voor een nieuw exemplaar.

happy-bullet Het geeft ruimte. Minder spullen in huis zorgt letterlijk voor meer ruimte, maar geeft je ook ruimte voor andere dingen. Je hoeft namelijk voor minder spullen te zorgen, minder spullen schoon te maken en je bent minder snel iets kwijt. Je houdt tijd over. Tijd die je voor andere dingen kan gebruiken.

happy-bullet Het geeft een relaxt gevoel. Die ruimte geeft namelijk rust. Bovendien werkt de wetenschap dat je kan leven met maar weinig spullen bevrijdend: je hebt niet veel nodig.

Doe jij stappen richting minder materialistisch leven? Deel je eigen tips in de comments!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

documentaire minimalisme
Second screening Minimalism: A Documentary About the Important Things
July 15, 2016
Vijf favoriete YouTubers
July 04, 2016
Opruimen met Spark Joy
April 17, 2016
Thrive With Less – een documentaire
April 05, 2016
5 favoriete YouTube-kanelen over minimalisme
May 03, 2015
Drie doelen voor december: terugblik + voornemens
January 03, 2015
Drie doelen voor december: de aanpak
December 07, 2014
Drie doelen voor december: de aftrap!
December 01, 2014

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *