Een ode aan de vrouw


Ik zag vanochtend een video van Quote 500 over waarom er maar drie selfmade vrouwelijke miljonairs in de hele lijst staan. ‘Vrouwen zijn een beetje lui,’ was een van de eerste uitspraken die er gedaan werd. Zonder gelijk op mijn achterpoten te gaan staan, besloot ik deze uitspraak even te overdenken. Zal dat het zijn? Zijn wij vrouwen lui?

Al snel moest ik de conclusie trekken dat ik eigenlijk weinig vrouwen ken die ik lui vind. Sterker nog: nagenoeg geen. Ik ken er veel met ambitie, die hard werken, kinderen opvoeden, tijd nemen voor familie en vrienden, het grootste aandeel leveren in het huishouden, sporten en/of andere hobby’s uitoefenen en regelmatig ook nog werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Klinkt behoorlijk druk, alleen is onze tijd dus niet alleen gevuld met werken.

Kort geleden bezocht ik Museum van de Vrouw* in Echt. Een enorme privéverzameling aan spullen uit de laatste anderhalve eeuw geeft een goede blik op de rol van de vrouw in onze maatschappij door de jaren heen. In de huidige tentoonstelling ‘Groote gezinnen’ zie je haar vooral als verzorger en degene die het gezin draaiende hield, maar tegelijkertijd ook als diegene die opkwam voor gelijke rechten en haar eigen rechten. De vrouw wist wat ze wil en kwam daarvoor op. Wat dat betreft is er weinig veranderd: we weten nog steeds wat we willen of zijn daarnaar op zoek. Dáár hechten we nu eenmaal waarde aan!

Aan ons eigen ideale leven te leiden. Dat zou natuurlijk kunnen als topondernemer die bakken met geld binnensleept, maar ook als fotografe, marketeer, verpleegkundige, huisvrouw en moeder. Niet iedereen heeft dezelfde wensen. En niet iedereen ambieert die plek in de Quote. Het is mijns inziens dus niet een kwestie van lui zijn, maar meer kiezen waar wij onze energie in steken en onze aandacht aan geven. Aan hetgeen ons gelukkig maakt! En daarmee hebben wij vrouwen misschien gewoon het leven begrepen.

*Wist je dat het Museum van de Vrouw in het smalste stukje van Nederland ligt? Dat stukje, waar gemeente Echt-Susteren in ligt, is 4,8 kilometer breed en tevens het meest westelijke puntje van Duitsland.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017
Naomi Luik
De EUregio verkennen | Luik lonkt
November 08, 2017
limburg lonkt wijngaard
Druiven plukken op wijngaard St. Martinus
November 06, 2017
manon naomi kalfjes
Knuffelen met koeien en kalfjes
November 05, 2017
energetische behandelingen
Energetische behandelingen bij Leonardus
November 01, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *