Omdenken Theatershow: gaat dat zien!


Vorige week ben ik naar de Omdenken Theatershow geweest en ik vond het zo ontzettend leuk dat ik jullie er graag over wil vertellen. Ik verklap alvast: de show is interactief, vlot, komisch en leerzaam!

Je kent Omdenken misschien al van de vele quotes die je voorbij ziet komen op onder andere Facebook:

omdenken

Achtergrond

Berthold Gunster ontwikkelde in 1996 onder de titel Ja-maar een interactief theater- annex trainingsprogramma, maar pas in 2005 verwierf het Omdenken bekendheid. Uitgeverij A.W. Bruna vraagt Gunster dan een boek te schrijven over zijn concept en eind 2005 verschijnt dat boek: Ja-maar wat als alles lukt? Het bedrijf Ja-maar B.V. groeit dan hard; verschillende acteurs en trainers worden opgeleid om shows en trainingen te kunnen geven. Gunster schrijft zelf nog zes boeken over het Omdenken concept en in 2012 maakt hij de overstap naar theater om zijn fans en lezers rechtstreeks te kunnen bereiken. Die theatertour wordt dit seizoen voor de tweede keer herhaald… en terecht. Wat een leuke voorstelling is het!

ja-maar omdenkshow

Van tevoren had ik geen idee wat ik van de show kon verwachten, maar het idee van een ‘omdenkshow’ stond me direct aan en samen met een vriendin bestelde ik kaartjes. De show wordt gegeven door Berthold Gunster en acteur Tim Winkel, een dynamisch duo dat perfect op elkaar is ingespeeld. Allebei ontzettend sterk in wat ze doen, Berthold als showmaster en Tim als sidekick. Presenteren, acteren en zelfs dansen, het gaat ze allemaal prima af. (En wat heeft Tim een prettige stem zeg. Daar kan je met gemak een hele avond naar luisteren.)

De twee weten binnen de eerste minuut al de sympathie van het publiek te wekken door een kind de theaterregels voor te laten lezen met foutjes en schattige uitspraken tot gevolg. Vervolgens weet Gunster, die van oorsprong theatermaker is, precies hoe hij een publiek moet opzwepen: vraag ze waar ze vandaan komen en met hoeveel ze zijn en voor je het weet sta je als een gek te juichen om het feit dat je uit Zoetermeer komt en die avond met zijn tweeën bent gekomen (guilty as charged). Niet alleen het publiek komt los, maar ook de buikspieren, want de grappen gaan direct over en weer. Het zet de toon voor de avond.

Het concept

Door middel van sketches legt Gunster het belangrijkste van zijn filosofie uit: om te kunnen omdenken moet er eerst een probleem zijn. Wij maken er echter zelf vaak een probleem van; het is negen van de tien keer gewoon een feit. En dat feit kan leiden tot een mogelijkheid. Een voorbeeld dat hij noemt:

In Groningen kenden ze het probleem dat het op sommige stukken onmogelijk was een fietsroute vast te stellen, omdat de wind dusdanig kon draaien dat die routes niet te fietsen waren vanwege de sterke tegenwind. Vervelend voor toeristen die graag het landschap willen verkennen. Maar was het echt een probleem? Het was enkel een feit dat die wind zijn eigen gang ging. Dus welke mogelijkheid hing daaraan? Wind mee ritten organiseren! De windrichting bepaalt waar jij naartoe gaat als je de route fietst! Bij zuidenwind rijd je naar het Noorden, bij noordwestenwind naar het Zuidoosten etc. En bij het eindpunt word je opgehaald met een busje die je weer naar het startpunt brengt. Geniaal omgedacht!

omdenken theater

Inzicht in doen en denken

Tijdens de hele show krijg je op humoristische wijze duidelijk inzicht in je eigen denken en gedrag. Het is herkenbaar en confronterend. Hoe je uitgaat van dingen zoals ze ‘zouden moeten zijn’ in plaats van zoals ze gewoon zijn. Ook haalt Gunster het verschil tussen man en vrouw even aan en licht hij met behulp van Tim en de sketches toe hoe manieren van communiceren effect hebben op het maken van verbinding. Praat iemand zacht? Ga dan zelf ook iets zachter praten. Dat vindt diegene blijkbaar prettig. Klaagt iemand de hele tijd? Ga lekker mee klagen! Grote kans dat diegene snel indamt. Oftwel: communiceer op gelijk niveau.

Ik zou nog wel even door kunnen schrijven, maar ik wil ook niet alle grappen en lessen van de show verklappen. Ik raad je gewoon aan het met eigen ogen te bekijken! Hier alvast een video voor een eerste visuele indruk:

Ben je nou nieuwsgierig geworden door deze blog? Klik dan hier voor de speellijst. Ik zag dat er hier en daar nog wat kaarten beschikbaar zijn, dus grijp je kans! Het is het echt waard, als je zin hebt in een vermakelijk avondje uit waarin je ook nog wat opsteekt. Geloof me maar! 😉

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Theater Heerlen
Het geluk van Limburg
October 12, 2017
Kleine tegenslagen loslaten: accepteren kun je leren
January 20, 2015
Scherven brengen geluk – Marc de Hond
December 21, 2014

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *