Planten: meer dan decoratie alleen


Zoals ik in mijn vorige blog schreef word ik blij als de zon de lente aankondigt. Helaas laat de zon zich nog niet elke dag zien. Toch blijf ik in deze periode de vreugde van de lente voelen en dat komt doordat de natuur in bloei komt. Bomen en planten komen tot leven en de bloemetjes worden buiten gezet.

planten

Credits: Nienke van Denderen Fotografie

Ook ik maak mij daar schuldig aan. In positieve zin ga ik achter de geraniums zitten op het balkon; ik heb een aantal fruitplantjes aangeschaft en de mini moestuintjes van de AH vind ik geniaal. Mijn vensterbank is een soort indoor kas geworden met stekjes en een paprika plant. Ik vind het mooi om iets te zien groeien van zaadje tot een plant. Maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat planten goed zijn voor je gesteldheid. Zelfs voor mensen die niet van tuinieren houden.

Een opfrissertje

Bij biologie op de middelbare school leerden we het al: planten maken zuurstof aan. Toch even een klein stukje biologie in een notendop om je geheugen op te frissen:

Een plant heeft water, licht en koolstofdioxide nodig. Water wordt via de wortels uit de grond gehaald, licht komt van de zon op de bladeren en koolstofdioxide wordt, met de huidmondjes in de bladeren, uit de lucht gehaald. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide glucose en zuurstof aan. Hier heeft de plant energie voor nodig en dat haalt hij uit licht. Een deel van de zuurstof gebruikt de plant om te leven. Het andere deel komt via de huidmondjes weer naar buiten en daar kunnen wij weer van leven. Dit proces heet fotosynthese.

Planten op het kantoor

Naast het feit dat planten zuurstof aanmaken zijn planten ook winstgevend. Uit een onderzoek van Marlon Nieuwenhuis, van de Cardiff University, is gebleken dat planten in een kantoor leidt tot een toename in productiviteit van vijftien procent. Zij plaatste planten in twee grote commerciële kantoren. In de weken die volgden gaven de werknemers aan dat de lucht meer zuiver was, de concentratie hoger lag en mensen zich over het algemeen meer tevreden voelden in een kantooromgeving met planten.

Dit zijn vier wetenschappelijk bewezen voordelen van planten op het kantoor.

happy-bulletMinder stress

In een onderzoek, door de Washington State University, kregen participanten stressvolle oefeningen in een nagebootste kantooromgeving. In een kantoor met planten langs de muren bleek het stressniveau twaalf procent lager te liggen en werden de vragen sneller beantwoord.

happy-bulletConcentratie en geheugen worden beter

In de pauze even de natuur in of planten op het kantoor kunnen ervoor zorgen dat je concentratie en je geheugen met twintig procent verbeteren. Zelfs als je niet van de natuur houdt. Dit ontdekten onderzoekers van de University of Michigan.

happy-bulletMinder depressief

Uit een onderzoek door de University of Technology Sydney bleek dat op een groen kantoor depressieve gevoelens en negatieve stemmingen met 58 procent afnemen.

happy-bulletMinder ziekteverzuim

Door al deze voordelen zal je je lekker in je vel voelen, wordt je minder snel ziek worden en gaat het ziekteverzuim dus naar beneden. Dit blijkt ook uit een onderzoek van hoogleraar psychologie Tina Bringslimark.

Tuinieren

Houd je wel van tuinieren? Het is namelijk logisch als je dat doet! Met tuinieren wroet je namelijk lekker in de aarde en dit contact met de aarde stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen, een stofje dat positieve invloed heeft op je stemming. Ook het oogsten van je eigen groente en fruit zorgt voor een geluksgevoel. Dit komt voort uit ons verleden als jagers en verzamelaars. Door het vinden van je eigen eten wordt er dopamine in je hersenen aangemaakt.

Ik heb helaas alleen maar een balkon, maar ik merk dat, als ik de planten en bloemen in de bloempotten verzorg me ook ontspannen voel. Op het moment dat een plant allemaal dode bloemetjes heeft lijkt het mega veel werk om deze te verwijderen. Maar begin ik er eenmaal aan dan is de tijd zo voorbij en blijkt dat ik twintig minuten ‘mindfull’ bezig ben geweest. Laatst was ik enorm trots op dat ene mooie kleine aardbeitje. Het was hap, slik, weg, maar hij was heerlijk zoet en door mijzelf gezaaid en geoogst. En daardoor dubbel zo lekker!

– Diana

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

energie: de basis van succes
Focus op energie: de basis van succes
August 09, 2017
Een nieuwe website
February 09, 2016
Tweedehands geluk
July 07, 2015
kattenfilmpjes
Vrolijk door kattenfilmpjes
June 22, 2015
Neem vakantie op voor meer (werk)geluk
June 19, 2015
30 en… veel geluk
June 15, 2015
Wat gelukkige mensen goed doen
June 12, 2015
30 en.. een terugblik vol geluksmomentjes
June 01, 2015
De eerste zonnestralen
May 26, 2015

1 Reacties

Bas
Reply 28 oktober 2016

Bedankt voor de tips.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *