Tweedehands geluk


In juni/juli is het weer tijd voor sale in de winkels. Mijn favoriete periode om te shoppen uiteraard, want mijn portemonnee laat anders helaas niet altijd toe. Maar ik shop niet alleen graag in deze periode om het geld. Waarschijnlijk heeft iedereen dat al wel eens gevoeld en er is ook onderzoek naar gedaan: koopjes geven je een geluksgevoel. Daarom koop ik ook regelmatig tweedehands kleding en spullen. Het is vaak vele malen goedkoper dan in de winkel en soms vind je ook leuke originele items. Je treft mij daarom ook geregeld in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt. En stiekem vind ik op deze manier shoppen ook nog iets leuker dan in de sale periode.

tweedehands

Credits: Nienke van Denderen Fotografie

Koopjes en geluksgevoel

In opdracht van Batavia Stad Fashion Outlet, deed Mediaxplain in 2012 onderzoek naar het effect van sale. Van de 1007 ondervraagden gaf 42% aan zich gelukkig te voelen na het kopen van een kledingstuk met korting. Onder de vrouwen was dit percentage zelfs 51%. Nou, ik behoor zonder twijfel tot die 51%. En dat is niet alleen met kleding, maar ook voor bijv. dingen in huis.

Tweedehands meubels

Dat goede gevoel krijg ik namelijk ook als ik leuke, originele spulletjes tref in een kringloopwinkel of rommelmarkt. Ik vind het heerlijk om tussen de oude meuk rond te snuffelen. Zo heb ik eens een superleuk vintage stoeltje gekocht. Eentje die je niet zomaar in een gewone meubel winkel zal vinden. En zeker niet in een winkel die in mijn prijsklasse past. Ik zag hem staan en was meteen verliefd. Hoewel deze stoel nu soms verstopt wordt onder al mijn kleding, krijg ik dat verliefde gevoel steeds weer terug als ik al mijn kleding weer netjes heb opgeborgen. En het leuke is dat weinig mensen zo’n stoeltje hebben. In mijn flatje heb ik weinig echt nieuw gekochte meubels staan. Veel had mijn vriend al toen ik bij hem in kwam wonen, maar de ‘vrouwelijke touch’-meubels heb ik veelal tweedehands verkregen.

Second hand pieces have the most soul – Kate Angell

Sinds ik de Marktplaats app op mijn telefoon heb geïnstalleerd speur ik ook regelmatig online. Net zoals ik Facebook elke dag even bekijk, doe ik dat ook met Marktplaats. Niet alleen handig voor mij, maar ook voor mijn vrienden. Geef mij maar door waar je naar op zoek bent en ik zoek het voor je op. Zo heeft een vriendin van mij mooie eetkamerstoelen op de kop getikt. Zelf ben ik momenteel op zoek naar laminaat. Je hebt er wel geduld voor nodig, want je moet geluk hebben dat het net op het juiste moment wordt aangeboden. Maar als ik eenmaal iets heb gevonden, kan mijn dag niet meer stuk.

Tweedehands kleding

Met kleding krijg ik dat geluksgevoel vooral door de prijs. Het is vaak even goed en kritisch kijken, want er hangt vaak ook kleding bij die bij mij weer in de weeggeefzak terecht komt. Soms maak ik toch de fout om zo iets te kopen, omdat het maar twee euro kost. Maar ja, als ik het nooit aantrek is het toch echt weggegooid geld.

Mijn favoriete plekje om tweedehands kleding te kopen zijn de IJ-hallen in Amsterdam. Vanaf het Centraal Station kan je via de achterkant, gratis, met de veerboot naar de NDSM-werf. De eerste keer dat ik daar ging shoppen ging ik weg met 3 tassen vol. En ik had in totaal maar 65 euro uitgegeven! Ga maar na hoeveel shirtjes en rokjes je in een grote plastic tas kunt proppen. De tweede keer (dat was 2 weken geleden) was ik iets kritischer en ging ik met 2 tassen vol weg. De kunst is om een kritische vriend of vriendin mee te nemen die je telkens de vraag stelt of je het echt heel erg leuk vind.

Ik kan me voorstellen dat tweedehands shoppen niet voor iedereen weggelegd is. Je moet even over een denkbeeldige drempel heen dat iemand anders het al heeft gedragen of er al op heeft gezeten. Maar zodra je daarover heen bent gaat er een hele wereld voor je open. Goed voor je humeur en je portemonnee.

– Diana

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Een nieuwe website
February 09, 2016
kattenfilmpjes
Vrolijk door kattenfilmpjes
June 22, 2015
Neem vakantie op voor meer (werk)geluk
June 19, 2015
30 en… veel geluk
June 15, 2015
Wat gelukkige mensen goed doen
June 12, 2015
Planten: meer dan decoratie alleen
June 09, 2015
30 en.. een terugblik vol geluksmomentjes
June 01, 2015
De eerste zonnestralen
May 26, 2015
Filosofie van het geluk
May 24, 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *