Uitdagend plezier


Sinds een maand of twee is het voor mij ook begonnen: bingewatching. Als ik even tijd heb gaat er een serie aan en die blijft aan staan (want zo gaat dat met Netflix) tot ik het echt niet meer kan verantwoorden en met goeie tegenzin toch maar iets nuttigs ga doen. Het heerlijke aan series is dat je je even helemaal kan verliezen in het leven van anderen, of dit leven nu draait om de high society van New York of het ontlopen van een of ander zombie virus. Je bent even uit het leven van alledag maar hoeft er niet voor de deur uit of überhaupt een actieve houding aan te nemen. Toch heb ik besloten er voor nu even mee te stoppen.. afkicken van het bingewatchen dus!

uitdagend plezier

The Happiness Project

Vorige week begon ik in ‘The Happiness Project‘ van Gretchen Rubin, een vrolijk en scherp boek waarin de schrijfster beschrijft hoe ze zich een jaar weidde aan een project waarbij ze allerlei happiness technieken probeert te implementeren in haar leven. Elke maand focust ze zich op een ander aspect in haar leven en probeert ze nieuwe inzichten te krijgen over wat geluk voor haar nou precies is. Een van de hoofdstukken die me erg aansprak was die over de maand mei, waarin ze probeert meer plezier te hebben. Even voor de duidelijkheid: ik mag niet klagen over te weinig plezier in mijn leven. Het was vooral hoe ze plezier benadert wat mij aan het denken zette. Rubin onderscheidt drie soorten plezier die je kan hebben: uitdagend plezier, aanpassend plezier en ontspannend plezier.

Ontspannend plezier is fijn, kost geen moeite en kan heerlijk en nodig zijn als je bijvoorbeeld een drukke dag hebt gehad, maar brengt je bij een overdosis niet veel meer dan een licht schuldgevoel en veel ‘verspilde’ tijd. Mijn bingewatching gewoonte valt onder deze categorie. In haar beschrijving van aanpassend plezier noemt ze naar de speeltuin gaan met haar kinderen. In deze vorm van plezier kon ik me minder vinden; als twintiger hoef ik minder vaak dingen te doen die leuk horen te zijn, maar die ik zelf niet echt leuk vind. Aan de andere kant moet iedereen zich natuurlijk wel eens aanpassen.

Het was vooral haar beschrijving van uitdagend plezier wat me aan het denken zette. Uitdagend plezier houdt in dat je iets leuks gaat doen waarbij je een actieve houding aan moet nemen en jezelf ontwikkelt. Ik bedacht me dat ik dit soort hobby’s vroeger veel meer had. Ik las meer, tekende vaak en ik leerde mezelf liedjes op de piano spelen. Gretchen noemt in haar boek dat je vaak de hobby’s die je had als kind nu ook weer leuk zou vinden (de ‘kleuren voor volwassenen‘ trend is hier een goed teken van), so why not give it a shot?!

Oude hobby’s oppakkenhobby

Aan uitdagend en aanpassend plezier schijn je op de lange termijn een beter gevoel en meer geluk over te houden. Dus ga ik een paar van mijn oude hobby’s weer oppakken! Nou heb ik in mijn studentenkamer natuurlijk geen piano, maar ik heb de oude gitaar van mijn vader mogen lenen. Nu nog een paar tutorials op Youtube opzoeken en dan kan ik beginnen. Verder heb ik altijd tekenspullen gehad (ik deed er alleen niets meer mee) dus die kan ik gewoon ergens uit een oude doos halen. Mijn Netflix account hou ik voorlopig ook nog gewoon, want met een serietje aanzetten op z’n tijd is natuurlijk ook helemaal niks mis.

Waar vermaakte jij je vroeger mee? En zou je het nu nog steeds leuk vinden? Vast wel! Dus pak die puzzel, voetbal of knutselspullen uit de kast, herlees je favoriete kinderboek en geniet van die verwarmende nostalgie.

– Eva

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

De basis voor geluk
April 14, 2015
Eva’s Happiness Project
March 30, 2015
Opruimen met de 1 minuut regel
March 06, 2015
Books: The Happiness Project
March 02, 2015
BODY WORLDS: The Happiness Project
December 16, 2013

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *