Vlaai bakken bij de Bisschopsmolen


Aanstaande woensdag is het voor de allereerste keer Dag van de Vlaai in Maastricht! Deze dag staat de Maastricht Vlaai in het zonnetje, die bestaat uit vijf klassieke smaken, gecreëerd door vijf toonaangevende bakkers van Maastricht. Lees hier meer over de Dag van de Vlaai.

Ter voorbereiding op deze dag én omdat dit natuurlijk niet kan ontbreken tijdens een reis door Zuid-Limburg heb ik samen met Marleen van Bijzonder Plekje en haar dochter Jetske een vlaai leren bakken bij bakkerij de Bisschopsmolen. Weer een nieuwe ervaring, want dit had ik nog nooit gedaan. Sterker nog: ik bak vrijwel nooit. Ik kom niet veel verder dan de bekende pakjes uit de supermarkt waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen. De uitdaging om een overheerlijke vlaai te bakken ging ik dus graag aan!

Bakkerij de Bisschopsmolen

Bij bakkerij de Bisschopsmolen staat vakmanschap voorop. De ambachtelijke bakkerij was de eerste in Nederland die 100% met spelt ging bakken. Dit vanuit respect voor de grondstoffen waar zij mee werken en de behoefte alleen natuurlijke, voedzame producten te gebruiken. Spelt bevat meer eiwitten en vitamine B dan bijvoorbeeld tarwe, dat volgens hun te ver doorgekweekt is, dus is dat een reden de laatste graansoort links te laten liggen. De ingrediënten haalt de Bisschopsmolen zo veel mogelijk uit de regio. Zo weet de bakkerij hoe de grondstoffen geteeld worden en door een band op te bouwen met de telers kan zij daar het beste uit halen. ‘Door terug te gaan naar de essentie van eten kun je onweerstaanbare broden en vlaaien bakken’, aldus op hun website.

Workshop vlaai bakken

Een onweerstaanbare vlaai bakken hebben Marleen, Jetske en ik geleerd in de workshop! Aan het begin van de workshop wordt uitgelegd en gedemonstreerd hoe je het deeg voor de bodem van de vlaai moet maken, maar omdat het een uur moet rijzen, ligt er al deeg voor ons klaar waar we daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. We krijgen een deegroller en rollen het deeg uit in een mooie ronde vorm (of doen daar in ieder geval een poging toe 😉 ). Zodra deze uitgerold is, mogen we het deeg over de bakvorm draperen en voorzichtig in de vorm aanduwen. Het overtollige deeg haal je er vanaf door met je vingers zachtjes op de bakrand te duwen. De basis is er!

We konden tijdens de workshop kiezen tussen twee vullingen: 500 gram aan zoete pruimen of bosvruchten, uit de streek! Zelf koos ik voor de laatste. Die spreid je voorzichtig uit over de bodem. Dan is het tijd de vlaai te versieren met het overtollige deeg. We mochten kiezen dat op de klassieke manier te doen (kruislings vlechten), of door vormpjes te maken met steekvormpjes. Sommigen kozen voor een combinatie. Tot slot smeerde je de vlaai in met eigeel en kon je er amandel en/of suiker overheen strooien. Hij is nu klaar voor de oven (15-17min afbakken op 225 graden)! Toen de vlaai afgebakken was, kregen we hem in een doos mee naar huis. De warmte voelde je er nog doorheen, lekker!

Ik vond het een hele leuke workshop om te volgen. Je komt terecht in een ouderwetse bakkerij, waar de ambacht vanaf straalt. De workshop werd gegeven door een bevlogen bakker, zijn passie voor het product straalde ervan af. Ook Marleen en Jetske waren vrolijk en enthousiast en zeer goed gezelschap om die middag om mij heen te hebben. Kortom: een zeer geslaagde Limburgse middag in Maastricht!

WEETJE: Wist je dat een vlaai geen taart is? Vlaai is een gebaksoort. Lekkere taarten en andere gebakjes kun je halen bij Piece of Cake. Een enorm schattige zaak in een zijstraat van het Vrijthof. Je kunt daar overigens ook wat drinken, ontbijten of lunchen.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017
Naomi Luik
De EUregio verkennen | Luik lonkt
November 08, 2017
limburg lonkt wijngaard
Druiven plukken op wijngaard St. Martinus
November 06, 2017
manon naomi kalfjes
Knuffelen met koeien en kalfjes
November 05, 2017
energetische behandelingen
Energetische behandelingen bij Leonardus
November 01, 2017

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *