Vrijheid en wat dat voor mij betekent


Nederland is een vrij land. Er zijn regelmatig momenten dat ik me dat even besef, als ik naar mijn werk fiets en de vogels hoor fluiten bijvoorbeeld. Dan ben ik dankbaar dat ik in vrijheid mag leven. Dat is echter niet het soort ‘vrijheid’ waar ik het in deze blog over wil hebben. In deze blog wil ik het hebben over mijn persoonlijke definitie van dat woord. Let me explain…

Ik zat van de week door mijn ‘Video’s die ik leuk vind’-lijst op YouTube te scrollen en kwam de TEDx talk hierboven tegen die ik een tijd geleden een like had gegeven: Adam Baker – Sell your crap. Pay your debt. Do what you love. En ik moet daar gelijk bij zeggen dat ik de titel niet helemaal goed gekozen vind. Want de leidraad in zijn verhaal is zijn vraag: What does freedom mean to you? Nou ben ik die vraag wel vaker tegengekomen, dus heb ik daar ook vaker over nagedacht. En steeds weer blijkt dat mijn vrijheid mijn drijfveer blijkt, een van de grootste motivatoren in mijn leven.

Zoals je misschien weet, zou ik graag ‘eigen baas’ willen zijn van een succesvolle online onderneming. Waarom? Voor de volledige vrijheid die daarbij komt kijken. Vrijheid in beslissingen, vrijheid in de uren die je werkt, de vrijheid om een reis te maken of op vakantie te gaan wanneer je dat wilt. En ik zeg er expres ‘online onderneming’ bij, want als je bijvoorbeeld een offline winkel runt, ben je veel meer aan een plek gebonden. Een online onderneming kun je overal op de wereld runnen, zolang er maar WiFi is.

Geen verplichtingen

Dat ik me graag vrij wil voelen, uit zich soms zelfs in kleinere dingen. Zo kan ik er heel slecht tegen als mijn agenda een paar weken achter elkaar bomvol gepland zit, ook al is het grotendeels met leuke dingen. Ik krijg er stress van, alles voelt op zulke momenten als ‘moeten’. Ik waardeer een lege agenda steeds meer en meer. Heerlijk vind ik het als ik ’s ochtends wakker word en ik spontaan kan beslissen wat ik wil doen en wie ik wil zien, omdat ik helemaal niets heb staan voor die dag. Ook dat is vrijheid voor mij.

Overigens kan ik me ook vinden in de rest wat Adam zegt. Dat vrijheid betekent dat je zo min mogelijk verplichtingen hebt. Dat die enorme bende troep in je huis je beperkt in je (bewegings)vrijheid. Dat je pas echt vrij bent als je nergens schulden uit hebt staan. Dat het systeem van onze maatschappij van 40 uur per week werken voor een werkgever tot je pensioen, om dan pas te kunnen genieten van je vrijheid, niet per se het systeem is waar je je naar móet schikken. Als je durft, zijn er meer opties, andere opties.

Vrijheid is mijn leven leven zoals ik dat wil, en niet zoals anderen dat van mij verwachten. Living life by my design.

Generatie Y en jij

Ik weet dat al het bovenstaande bevestigt dat ik een typische generatie Y’er ben. De hunkering naar vrijheid schijnt een van de kenmerken van mijn generatie te zijn. En toch heeft denk ik niet iedereen dezelfde ideeën als ik over vrijheid. En dat is helemaal oké, want je vrij voelen is heel persoonlijk. Ik denk alleen dat het belangrijk is dat je er even bij stil gaat staan. Wat betekent vrijheid voor jou? Wat kun je doen om je wat vrijer te voelen? Zit je op de goede weg? Mocht je je antwoorden op deze vragen willen delen, doe dat dan zeker in de comments! Het lijkt me leuk te lezen wat vrijheid betekent voor jou.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *