Vrijheid pluk je: hop oogsten met Gulpener


Elk tweede weekend van september is het zover: Gulpener oogst samen met zo’n 200 vrijwilligers de hop! Tegelijkertijd wordt er dat weekend stilgestaan bij het feit dat wij vrij zijn: ‘Vrij om onze eigen koers te varen en te doen wat goed voelt.’ Reden voor een gezellig evenement met hapjes, drankjes, muziek en andere activiteiten. Martijn en ik mochten erbij aanwezig zijn!

Ik ben heel stiekem geen bierdrinker en had dan ook in eerste instantie geen idee wat hop was. Maar hop is een plant en een onmisbaar ingrediënt voor het maken van bier. Het hangt af van de grootte van de hopbel, maar één zo’n bel geeft genoeg smaak af voor één biertje. De hop die wij geoogst hebben was dus goed voor heeeeel veel biertjes 😉 .

Mijn eerste Gulpener

Als plukkers mochten wij eerst de bellen plukken van de door vrijwilligers eerder geoogste planten. Leuk werk om te doen, zeker als het zonnetje schijnt en er ondertussen voor je gebarbecued wordt (zelf heb ik gegeten van de salades) en je er een biertje bij kunt pakken. Ik heb daar mijn eerste Gulpener biertje gedronken, een historisch moment.

Daarna werd ons team geroepen voor het oogsten. Als team moet je de onderkanten van de hopplanten losknippen en als de telers op de wagen de bovenkanten hebben losgeknipt, trek je de hopplanten zo snel mogelijk weg om te voorkomen dat de wagen er overheen rijdt. Ook dit vond ik leuk om te doen, al zag mijn arm er naderhand behoorlijk gehavend uit van alle takken.

Na het oogsten gingen we naar het festivalterrein. Daar kun je lekker wat eten en drinken, deelnemen aan het bierlokaal en andere activiteiten (zo werd ook e.e.a. verteld over schapendrijven). Het terrein was helemaal met houtsnippers bedekt vanwege de drassige grond van de regen van de dagen ervoor, maar gelukkig was het die hele dag droog! De avond werd afgesloten door singer-songwriter Lucas Hamming. Het was een geslaagde oogst!

Lijkt het je nou ook leuk om eens mee te doen aan zo’n oogst? Dat kan! Er komen mensen vanuit het hele land naar Zuid-Limburg om bij dit festijn aanwezig te zijn. Je kunt vriend worden van Gulpener via de website, dan word je ook uitgenodigd voor de hopoogst van 2018.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Eys
Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland
November 09, 2017
Naomi Luik
De EUregio verkennen | Luik lonkt
November 08, 2017
limburg lonkt wijngaard
Druiven plukken op wijngaard St. Martinus
November 06, 2017
manon naomi kalfjes
Knuffelen met koeien en kalfjes
November 05, 2017
energetische behandelingen
Energetische behandelingen bij Leonardus
November 01, 2017

1 Reacties

paul van der pol
Reply 20 september 2017

geweldige tekst mooi verwoord vrijheid ben je :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *