Waarom de Denen zo gelukkig zijn


Denemarken staat al jaren aan top van de gelukkigste landen ter wereld. Maar waarom zijn de Denen zo gelukkig? Wat doen zij anders dan de Nederlanders (die het trouwens ook niet slecht doen met een vierde plek)?

Ieder jaar stelt de Verenigde Naties een lijst op met de ‘gelukkigste landen’ in hun World Happiness Report. In 2013 stond Nederland op de vierde plaats na Zwitserland (3), Noorwegen (2) en bovenaan: Denemarken. Omdat het niet de eerste keer is dat de Denen bovenaan staan, wordt het eens tijd om onder de loep te nemen wat zij nou zo goed doen ten opzichte van de rest van de wereld.* De Britse auteur Helen Russell schreef er een boek over: ‘The Year of Living Danishly: Uncovering the Secrets of the World’s Happiest Country‘.

‘De Denen zijn gewoon zeer tevreden over zichzelf en over hun leven, een gevoel dat mensen solidair maakt, voor meer wederzijds vertrouwen zorgt en stress reduceert.’ Geluk is volgens haar in Denemarken een proces, iets waar je elke dag actief aan werkt. Denen maken van kleine dingen het beste en geven toe aan plezier. Dat varieert van een zoet broodje tot seks, en van minder werken tot meer bij je familie te zijn.

De Denen kennen een perfecte balans tussen werken en privé. Met een werkweek van gemiddeld 34 uur per week werken ze het minste van alle Europeanen. Daardoor kunnen ze meer tijd besteden aan andere dingen die belangrijk voor ze zijn, zoals sociale activiteiten en hobby’s. Overwerk of ziek zijn en toch gaan werken wordt daar niet bewonderd, het wordt eerder gezien als slechte timemanagement.

Disneyseks

Het is hun vertrouwen in de maatschappij wat ervoor zorgt dat de inwoners van Denemarken een geruster leven leiden. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat hun sociale vangnet heel groot is, maar ook uit dat het in het land doodnormaal is om kinderen in de kinderwagen even buiten te zetten voor een dutje, of je nou in een grote stad of platteland woont.

De staat neemt een grote rol in in het bevorderen van het geluk van de Denen. Mannen en vrouwen verdienen er hetzelfde. Een universitaire studie volgen is gratis. Kinderopvang nodig? De kosten ervan worden voor 75% gesubsidieerd. Seks is bovendien geen taboe. De openbare omroep zendt zelfs regelmatig seksueel expliciete films uit. Sowieso hebben ze in Denemarken dé oplossing gevonden voor het inpassen van seks in de drukte van de dag: met Disneyseks. En nee, dat zijn dus niet Mickey en Minnie die van bil gaan. ‘Elke vrijdag amuseren de Deense kinderen zich vanaf zeven uur ’s avonds een uur lang voor de televisie met Disneycartoons, terwijl ouders die tijd gebruiken om zich met elkaar te amuseren’, aldus Russell. ‘Elke ouder met wie ik al sprak, vindt Disneyseks een geweldige uitvinding.’

Toch vinden er ook in Denemarken veel echtscheidingen plaats (42,7% van de huwelijken redt het niet). Echter wordt ook hiermee ‘gelukkiger’ omgesprongen; je krijgt er immers je persoonlijke vrijheid voor terug. En de staat? Die helpt weer een handje, want een echtscheiding kost maar 65 euro.

Sneller tevreden

‘Ik vind het erg belangrijk om met een glimlach rond te lopen en van het leven te genieten’, beaamt de Deen Nikolaj Kovdal de statistieken. ‘Hoeveel geld je verdient of hoe groot je huis is, dat is bij ons niet echt belangrijk. In Denemarken leeft het sterke gevoel dat je niet beter bent dan wie ook. Het maakt niet uit of je een hoge positie in het zakenleven vervult, leerkracht bent of de vuilnis ophaalt. De lonen verschillen natuurlijk wel, maar de belastingen maken iedereen wat gelijker en zorgen voor een basisinkomen waarmee je goed kunt leven. En dat zijn basisbehoeften om gelukkig te zijn.’

De Denen leven een minimalistische levensstijl, van niet meer nemen dan je nodig hebt. Dat zie je terug in hun design, in hun pure voeding, in hun kledingstijl, maar ook in hun persoonlijke instelling. Ze zijn gewoon sneller tevreden. En daarmee weten ze de essentie van geluk te vatten.

*Dit artikel is gebaseerd op een nieuwsartikel van HLN.Be

2 Reacties

tine devroye
Reply 22 maart 2016

mja..vertrouwen in de maatschappij... overheid.. anderen.. Dat heb ik hier in BElgie/BRugge totaal verloren! zeker de politici die gewoon bedriegers verdedigen.. hun cynisme, .. daarom dat hier nu jonge mensen zich ook opblazen? Zij gaan zeggen dat het gewoon monsters zijn natuurlijk...

    Henk
    Reply 6 november 2017

    Pardon? Doe normaal

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *