Zuid-Limburg: een on-Nederlands stukje Nederland


Al jaren zei mijn vader nog eens naar Zuid-Limburg op vakantie te willen. Waarom, dat had ik hem eigenlijk nooit gevraagd. Nu ik er zelf tien weken heb mogen vertoeven, begrijp ik waarom hij dat wilt. Ik vind Zuid-Limburg met zijn heuvellandschap on-Nederlands aandoen. Regelmatig heb ik het idee gehad in Frankrijk te zitten.. en soms ook in Toscane, Italië.

Dat wist ik dus eigenlijk niet, dat wij zo’n mooie streek in Nederland hadden. Ik was voor de Limburg lonkt-campagne al een paar keer in Maastricht en Valkenburg geweest, maar dat was het wel zo ongeveer. Het Heuvelland heb ik nu pas, op mijn dertigste, echt ontdekt.

Gek is dat. Hoe kan dat? Ik ben namelijk vrijwel jaarlijks op de Veluwe te vinden en doe regelmatig een stedentrip naar steeds een andere stad in Nederland. Toch besef ik me tegelijkertijd dat Friesland een voor mij onbekende provincie is en ben ik ook nog nooit op de eilanden geweest.

Work hard, play hard

Maar terug naar Zuid-Limburg… dat gaat echt wel gebeuren, teruggaan naar Zuid-Limburg. De streek heeft me enorm weten te verleiden. De charmante dorpjes en steden, de natuur, de rust en de ruimte… het ideale landschap om te wandelen, te fietsen* en vanaf een terras in de verte te staren.

Die weidsheid, daar kan ik echt niet over uit. Op de dag voor vertrek zaten mijn vriend en ik nog te lachen samen, dat wij vinden dat we thuis een weids uitzicht hebben, omdat we een grasveld aan onze achtertuin hebben liggen. Op dat moment zaten we in een appartement waar we uitkeken op een dal met grazende koeien. Als ik door Zuid-Limburg rijd en al die ruimte zie, dan vraag ik me af wat we toch in hemelsnaam doen met z’n allen zo hutjemutje in het westen.

Werken, zou je zeggen. Maar vergis je niet: de Zuid-Limburgers, die weten echt wat werken is. B&B-eigenaren die zeven dagen per week in touw zijn, of hun B&B naast hun ‘gewone’ baan runnen, boeren die tot ver na hun pensioengerechtigde leeftijd doorwerken, ondernemers zonder 9-tot-5-mentaliteit en streekproducenten die in het weekend hun producten staan aan te prijzen op de plaatselijke markt. Toch hoor je er niemand over klagen: het is er normaal. Als buitenstaander lijkt het alsof de Zuid-Limburger het ‘work hard, play hard’-principe perfect weet toe te passen. Ze werken hard, maar wonen tegelijkertijd mooi en genieten van het goede leven. Of dat nou met een wijntje op een eigen terras is, op een netwerkborrel of op een van de vele evenementen die in de streek georganiseerd worden.

Die zijn er namelijk in overvloede: evenementen. Een collega van Limburg lonkt zei dat ze ieder weekend uit meerdere dingen kon kiezen om naartoe te gaan. De Limburgers houden wel van een feestje! Of dat nou in de vorm van een markt, een opening of een festival is. Gezellig als je komt. Dat laatste ondervond ik ook aan den lijve in een van mijn eerste weken in Zuid-Limburg. Ik werd spontaan uitgenodigd voor een verjaardag van iemand die ik nog nooit had ontmoet en ben ook gegaan. Heel bijzonder. Ook heb ik bij meerdere B&B-eigenaren meegegeten met het gezin. Volgens een geboren Leidenaar, nu wonend in Zuid-Limburg, is dát de Limburgse gastvrijheid: ‘Als je hier ergens op bezoek komt, eet je mee. Punt.’

Het goede leven in Zuid-Limburg

En reken er maar op dat het eten er goed is. Lekker en puur. De kans is groot dat het zelfgemaakt is (Zo heb ik meerdere potten zelfgemaakte jam mee naar huis gekregen. In mijn directe omgeving ken ik niemand die zijn/haar jam zelf maakt!) en de ingrediënten uit de streek komen. In eerdere blogs schreef ik al over de initiatieven op het gebied van duurzaamheid die ondernomen worden in Zuid-Limburg. Onderlinge samenwerkingen, restaurants die de ingrediënten inkopen bij lokale leveranciers, veeboeren die zich bewust bezighouden met dierenwelzijn etc. etc. De rest van Nederland zou deze goede voorbeelden moeten volgen! Het is tenslotte goed voor mens, dier en milieu.

Hard werken en goed genieten: het maakt het leven eigenlijk heel eenvoudig. Daar zit wat mij betreft ook de schoonheid in: in de eenvoud. Veel buiten zijn, een connectie maken met mens, dier en natuur en lekker eten en drinken. Het recept voor een goed leven.

*Bij Cylce Center kun je fietsen huren. Van racefietsen tot e-bikes, ze hebben het allemaal. Zie je het niet zo zitten gespierde kuiten te kweken, staan er ook scooters of Vespa’s voor je klaar. 

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

eindvideo Limburg lonkt
Limburg blijft lonken
November 17, 2017
appartement zonneberg
Zonneberg: een paradijs op een heuvel
November 16, 2017
kasteel vaalsbroek
In de watten gelegd worden bij Kasteel Vaalsbroek
November 16, 2017
verjaardagsweekend-villa-viva
Vaders verjaardag vieren in Villa Viva
November 13, 2017
Naomi Luik
De EUregio verkennen | Luik lonkt
November 08, 2017
limburg lonkt wijngaard
Druiven plukken op wijngaard St. Martinus
November 06, 2017
manon naomi kalfjes
Knuffelen met koeien en kalfjes
November 05, 2017
energetische behandelingen
Energetische behandelingen bij Leonardus
November 01, 2017
kathedraal valkenburg
Verken veelzijdig Valkenburg
October 27, 2017

4 Reacties

Raymond Vanderheijden
Reply 13 november 2017

"Dat haste sjun gesjreave, mit vruntelikke groette vanaaf Schweberig !"
Dat heb je mooi geschreven, met vriendelijke groet vanaf de Schweiberg !

  Naomi
  Reply 14 november 2017

  Dankjewel en groeten terug!

Rob Kemmeren
Reply 13 november 2017

Mooi verhaal, Naomi. Fijn dat ik een klein stukje heb mogen bijdragen aan jouw beeld bij deze prachtige streek. #jezalermaarwonen

  Naomi
  Reply 14 november 2017

  Dankjewel Rob!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte onderdelen staan aangegeven met *